Modernizacija Zoo vrta

Uspješno dovršen EU projekt „Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu – prva faza“

„Čestitam svima koji su svih ovih mjeseci naporno radili kako bismo danas ponosno mogli reći da smo sve uspješno priveli kraju. Do ovog projekta bili smo Tim grada Zagreba, Tim Zoološkog vrta, izvođači, projektanti i nadzor, a sada smo svi zajedno tim Modernizacije Zoološkog vrta“, istaknula je stručna koordinatorica projekta Davorka Maljković na današnjem predstavljanju završetka projekta Modernizacije Zoološkog vrta u Zagrebu – prva faza.

„Modernizacijom gradimo temelje za uspješan rad zoološkog vrta u godinama koje dolaze te stvaramo prostor i ponudu u kojoj će uživati buduće generacije Zagrepčana i posjetitelja našeg grada. Sam projekt je namijenjen podizanju turističke ponude grada Zagreba i kvalitete zoološkog vrta kroz povećanje kapaciteta edukacije i obrazovnih programa, a uvjeren sam da će ovaj projekt vrijedan 38 milijuna kuna naposljetku služiti Zagrebu na čast“, naglasio je voditelj projekta Jurica Ambrožić.

„Ovo je povijesni trenutak, ne samo za Zoološki vrt grada Zagreba, nego i za cijelu Hrvatsku. Jedan od najljepših i najstarijih zooloških vrtova u ovom dijelu Europe postaje ljepši i bolji kako za svoje stanovnike, tako i za posjetitelje”, istaknuo je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta.

Projekt „Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu – prva faza“ započeo je u listopadu 2014. te je nakon gotovo dvije godine marljivog i predanog rada svih uključenih u projekt dočekao i svoju finalnu realizaciju. Kroz projekt je provedeno 18 aktivnosti i potprojekata od kojih je 15 obuhvatilo izgradnju i rekonstrukciju objekata i obnovu kulturne baštine, dok su dvije aktivnosti bile organizacijskog i koordinacijskog karaktera te su osigurale privremeno funkcioniranje Zoološkog vrta tijekom provođenja radova.

„Hvala svima što su sudjelovali u ovom projektu te najavljujemo da ćemo osigurati sredstva da konačno vratimo iduće godine žirafe u zoološki vrt“, zaključio je gradonačelnik Milan Bandić.

Kako bi se projekt ukupne vrijednosti 37.853.343,04 kn uspješno realizirao i pravovremeno priveo završetku, čak 95%, odnosno 35.960.675,88 kn, financiralo se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

„Nije funkcija zoološkog vrta samo edukacija, to je mjesto dječjih osmjeha i čuđenja, svega onoga što djeca tu doživljavaju. Dobili smo kvalitetniji zoološki vrt, kvalitetniju turističku atrakciju i ljepše ovo Divlje srce Zagreba. Nije lako napisati EU projekt, iza svega ovoga krije se puno rada i ekipa koja je na svemu neumorno radila“, kazao je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

Kroz projekt je maksimirsko Divlje srce grada dobilo novi Istočni ulaz, edukativni centar i zgradu restorana, odmorište i vidikovac te volijeru za afričke ptice s biofilterom. Osim toga, novu nastambu na prvom otoku dobili su i dalmatinski pelikani, vrsta koja je nekada naseljavala i našu morsku obalu, a uređenjem Labuđeg otoka, zoološki se vrt „proširio“ na dodatnu površinu po prvi puta nakon 1930. godine.

Cilj projekta je povećati kvalitetu turističke ponude Grada Zagreba i Zoološkog vrta Zagreb izgradnjom novih atraktivnih sadržaja namijenjenih smještaju životinja i kvalitetnijem pružanju usluga posjetiteljima. Jedan od ciljeva projekta je svakako povećanje broja posjetitelja s dosadašnjih 260.000 na 350.000 godišnje te povećanje broja korisnika edukacije sa 18.000 na 24.000 godišnje. Kroz povećanje turističkog i edukacijskog potencijala i ponude Zoološkog vrta svakako se jača turistički potencijal grada Zagreba, uz istovremenu uspostavu učinkovitijeg sustava upravljanja i poslovanja ustanove. Realizacija ciljeva Projekta uključuje i otvaranje 13 novih radnih mjesta uz nove poslovne prilike za male i srednje poduzetnike, bez obzira na to je li riječ o postojećim ili budućim dobavljačima radova, roba i usluga Zoološkom vrtu.

Nositelj projekta: Grad Zagreb
Partner: Ustanova ZOO Zagreb
Ukupna vrijednost projekta je 37.853.343,04 kn, od čega se čak 95%, odnosno 35.960.675,88 kn, financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Preuzmite brošuru: Link

Zoo, 28. rujan 2016.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA