DAN BIORAZNOLIKOSTI

Nedjelja u boji Crvenih popisa: veliko upozorenje na važnost očuvanja biološke raznolikosti Hrvatske

 

Bioraznolikost je ukupna raznolikost svih živih bića na Zemlji. Odnosi se na raznolikost vrsta, raznolikost ekosustava u kojima vrste žive, ali i na raznolikost gena unutar vrsta. Bioraznolikost (ili biološka raznolikost) važan je temelj za ljudsko blagostanje. Svake godine na dan 22. svibnja obilježava se Međunarodni dan bioraznolikosti. 

U nedjelju, 20. svibnja ovaj važan dan obilježit ćemo i u Zoološkom vrtu, a naglasak će biti stavljen na biološku raznolikost Hrvatske. U posebnom će se kutku, uz opipavanje raznovrsnih preparata, govoriti o ugroženim vrstama koje se mogu vidjeti u Zoološkom vrtu. Među njima su vuk, medvjed, ris, bjeloglavi sup, sova jastrebača i bijela roda.

U kreativnoj radionici mališani će izrađivati maske hrvatskih zvijeri.

Upoznaj zvijeri Hrvatske – naziv je interaktivne igre nadahnute medvjedom, vukom i risom. U sklopu nje djeca će provjeriti svoj njuh mirisnim kuglicama, a sluh snimkama glasanja životinja. Sive će stanice zaposliti i prepoznavanjem otisaka šapa te analizom lubanja mesojeda i biljojeda.

  

Svi će zainteresirani moći zaviriti i u Crvene knjige. Riječ je o zbiru Crvenih popisa uz dodatne podatke o vrstama i staništima ugroženih životinja.

Crveni popis je dokument koji donosi informacije o riziku od izumiranja, razlozima ugroženosti te mjerama potrebnima za očuvanje ugroženih divljih vrsta i njihovih staništa.

Na Crvenim popisima Hrvatske nalazi se čak 40 vrsta kojima prijeti izumiranje, a 27 vrsta već je izumrlo u ovom dijelu Europe.

Svi se građani mogu uključiti u očuvanje biološke raznolikosti. Kako to činiti već u vlastitu dvorištu u kojem mogu obitavati ptice, ježevi, šišmiši, puževi, kukci i druge životinje, zainteresirani će moći doznati u edukativnom kutku Zelena mreža.

 

Udruga pčelara Pčelinjak posjetitelje će educirati o važnosti pčela i vrijednosti pčelarstva.

Prigodan program traje od 11 do 18 sati.

Zoo, 18. svibanj 2018.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA