Povećao se maksimirski čopor vukova

Maksimirski vuk i vučica dobili tri mladunca!

Maksimirski vukovi dobili su mlade. Četverogodišnjem mužjaku koji je u Zagreb stigao iz Češke, te dvogodišnjoj ženki koja je došla iz Rumunjske, ovo je prvo leglo.

„Mladunci imaju oko šest tjedana. Na ulazu u jazbinu uočili smo prvo dva, a potom i trećeg vučića. Kojeg su spola, znat ćemo tek za mjesec dana kada će se početi više odvajati od majke i istraživati okolinu. Do tada trebaju biti zaštićeni od svakog nepotrebnog uznemiravanja, pa i nas koji se o njima brinemo“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Europski vuk (Canis lupus lupus) veličanstvena je zvijer. Na mitove i legende o njemu nadovezala su se djela mnogobrojnih književnika, a podloga za to nađena je u njihovoj prirodi.

Vukovi žive u čoporima koji mogu imati do 36 jedinki, a veličina čopora ovisi o količini raspoložive hrane. Čoporom vlada stroga hijerarhija. Na čelu su mu alfa mužjak i alfa ženka. Samo oni imaju pravo na razmnožavanje. Mjesto u čoporu definira i pravo na pristup hrani. Prvo jedu najvažniji.

Jedan čopor može vladati teritorijem od čak 13.000 kilometara četvornih, a u trku vukovi mogu doseći brzinu od 70 kilometara na sat. Nastanjuju različita područja Europe, Azije te Sjeverne Amerike – od pustinja preko tundri do šuma.

Ženke su gravidne dva mjeseca, a kad mladunci dođu na svijet, o njima se brinu svi članovi čopora.

U prirodi vukovi mogu doživjeti šesnaest, a u zoološkim vrtovima dvadeset godina. U Hrvatskoj su vukovi zakonom zaštićeni, a točnog podatka o njihovoj populaciji nema. Procjenjuje se da ima dvjestotinjak jedinki.

Zoološki vrt grada Zagreba promiče zaštitu hrvatskih zvijeri – vuka, medvjeda i risa. Nedavno je sudjelovao u uspješnoj reintrodukciji risa Martina u prirodu, a za hrvatske zvijeri koje žive u Maksimiru, namjerava izgraditi nove nastambe.

Veliko hvala telegram.hr na ustupljenim fotografijama naših vukova.*

* Fotografije su autorsko pravo portala telegram.hr i dozvoljeno ih je koristiti isključivo uz pisanu dozvolu uredništva portala i autora fotografija Vjekoslava Skledara.
 

Zoo, 13. lipanj 2018.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA