Bijela roda

Dan bijelih roda u Hrvatskoj

Obilježavanjem „Dana bijelih roda“ u Hrvatskoj, nastoji se podići svijest javnosti o važnosti zaštite i očuvanja ove strogo zaštićene vrste, prepoznatljive i kao dio identiteta tradicijske baštine ruralnih područja.

Aktivno, od 2015. godine, zajedno s partnerima – NVO Stork Switzerland, PP Lonjsko polje, Udrugom AWAP i Veterinarskim Institutom, satelitskim odašiljačem označujemo jedinke bijelih roda, pomoću kojih se prati njihovo kretanje.

Praćenjem nastojimo prikupiti što više podataka o selidbenom putu bijelih roda, s ciljem utvrđivanja i smanjenja prijetnji sigurnosti roda na istočnom selidbenom putu i na područjima zimovanja.

Tijekom trogodišnjeg razdoblja smo obilježili i pratili ukupno sedam jedinki, čije putopise s putovanja su pratili mnogi od Vas. Putovanja su nam ukazala na brojne prijetnje s kojima se susreću rode, što nam daje uvid u cjelovitu sliku o selidbenim putima te nam pomaže odrediti buduće smjernice u ciljanoj zaštiti bijelih roda.

Ove godine smo označili uz rode s područja PP Lonjsko polje i jedinke iz zagrebačkog naselja Jakuševec. Želimo da sreća prati sve buduće putnike koji se spremaju otisnuti u toplije krajeve, među kojima će se ponovno naći i oni čija putovanja ćete moći vjerno pratiti.

Zoo, 24. kolovoz 2018.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA