EGZOTIČNA ZIMA 2018.

ZVUCI EGZOTIČNE ZIME

Zimski ugođaj otkriva drugu stranu Zoološkog vrta, a koliko je svaka životinja posebna saznajte tijekom „Egzotične zime u Zoo vrtu“ . Riječ je o edukativnom programu koji se u Zoološkom vrtu grada Zagreba održava vikendima (do kraja veljače) od 11 do 15 sati

Stanovnici maksimirske šume ne boje se zime! Bijele pahulje veselo iščekuju lavovi, deve, morski lavovi i crvene pande.

Kako bi i djeca upoznala zimsko lice Zoološkog vrta, edukatori su pripremili zanimljive edukativne kutke i radionice, a poseban naglasak pritom stavljaju na stjecanje novih iskustava. Zato će mališani neke manje životinje moći upoznati iz nove perspektive. Dodirivat će zmije, guštere, kornjače i kukce.

Svaki vikend ima posebnu temu, a prvi je bučan i zvučan. Kroz program pod nazivom „Zvukom do cilja“ posjetitelji će doznati mnogo o glasanju životinja. Dok neke jedinke na ovaj način privlače partnera, druge obilježavaju teritorij, a nekima pak zvuk služi za orijentaciju.

Kako bismo i tijekom zime uživali u ptičjem pjevu, svi će zainteresirani moći naučiti kako se rade hranilice za ptice, a u paviljonu Tropska kuća posjetitelje uz edukatore očekuju i gostujući predavači – kućni šturci.

 

Što Vas sve očekuje vikendima u Zoo vrtu tijekom zime:

 

20. i 21.1.2018.

ZVUKOM DO CILJA

Neke životinje se glasaju kako bi privukle partnere, a neke kako bi obilježile svoj teritorij. Postoje čak i one koje se pomoću zvuka snalaze u svojoj okolini. Koje sve životinje proizvode zvukove i za što im služe saznajte na edukativnom kutku u paviljonu  „Tropska kuća“. Kao gosti „predavači“ dolaze naši kućni šturci s kojima se možete upoznati i podragati ih. Za kreativce smo pripremili radionicu izrade hranilica za ptice. Od kakvih materijala možemo napraviti hranilice, koju hranu koristiti, kojim vrstama ćemo pomoći i druge praktične savjete saznajte dok izrađujete svoju hranilicu.

 

28. i 29.1.2018.

BOJE I (SV)LAKOVI

Kako bi se što bolje uklopile u svoju okolinu, neke životinje se služe mimikrijom. Ako su se prilagodile tako da svojom bojom i izgledom sliče okolini kažemo da imaju „zaštitni oblik“, a kada oponašaju neke životinje koje su uočljivije u prirodi (a to su obično otrovne životinje ili imaju odbojne mirise i/ili izlučevine), onda kažemo da imaju „lažni oblik“. Tko koga oponaša i tko se bolje skriva u svojoj okolini, saznajte na edukativnom kutku u paviljonu „Tropska kuća“. Kao „gost predavač“ dolazi naša bradata agama koju možete upoznati i podragati. Za kreativce smo pripremili radionicu izrade hranilica za ptice. Od kakvih materijala možemo napraviti hranilice, koju hranu koristiti, kojim vrstama ćemo pomoći i druge praktične savjete saznajte dok izrađujete svoju hranilicu.

 

3. i 4.2.2018.

AFRIČKE MOČVARE

Na afričkim močvarnim staništima obitavaju brojne vrste ptica, a u vrijeme zime se njihova brojnost dodatno poveća jer takva staništa obiluju hranom što onda privuče ptice selice. U ovim močvarama postoje dvije sezone – kišna sezona, koja donosi obilje hrane i zelenila te sušna sezona. Što se sve događa tijekom ovih sezona, koje vrste ptica obitavaju na ovim staništima cijelu godinu, a koje doputuju u sezoni migracija saznajte na našem edukativnom kutku u paviljonu „Tropska kuća“. Kao „gost predavač“ dolazi naša crvenouha kornjača koju možete upoznati i podragati. Za kreativce smo pripremili radionicu izrade hranilica za ptice. Od kakvih materijala možemo napraviti hranilice, koju hranu koristiti, kojim vrstama ćemo pomoći i druge praktične savjete saznajte dok izrađujete svoju hranilicu.

 

10. i 11.2.2018.

TKO JE GLADAN?

Mnoge životinje se svakodnevno moraju skrivati od grabežljivaca koji idu baš u potragu za njima kao svojom potencijalnom hranom. Dok neke vrste prkose svojim grabežljivcima i mirno se hrane njima na očigled računajući na svoju brzinu i spretnost prilikom bijega. Kako se životinje love, imaju li neke posebne taktike lova i tko koga vreba saznajte na našem edukativnom kutku u paviljonu „Tropska kuća“. Kao gost predavač dolazi naša mliječna zmija koju možete upoznati i podragati. Za kreativce smo pripremili radionicu izrade hranilica za ptice.

 

17. i 18.2.2018.

VELIČINA NIJE BITNA

Bile velike ili male, životinje mogu biti opasne ili bezopasne, ovisno s kim se suočavaju u određenom trenutku. Tako recimo europski bizoni, iako izgledaju tromo i sporo zbog svoje veličine i težine, oni mogu jako brzo trčati, a čak i skakati, posebno ako se osjete u opasnosti. A neke iako su male su za nas ljude, ali i druge životinje, potencijalno opasne, poput raznih vrsta škorpiona i/ili pauka. Zanimljivosti o mali i velikim životinjama saznajte na edukativnom kutku u paviljonu „Tropska kuća“. Kao „gost predavač“ dolazi naš vijetnamski paličnjak kojeg možete upoznati i podragati. Za kreativce smo pripremili radionicu izrade kućica za ptice.

 

24. i 25.2.2018.

PRVA CRTA OBRANE

Kako bi se zaštitile od svojih grabežljivaca, neke životinje glume da nisu žive, poput nekih vrsta ptica. Druge pak imaju otrov ili glume da su otrovne, a neke su jednostavno i brze i spretne što im omogućava da pobjegnu grabežljivcu. Na koje načine se sve životinje štite, što sve koriste kako bi zavarale neprijatelja saznajte na našem edukativnom kutku u paviljonu „Tropska kuća“. Kao „gost predavač“ dolazi naš madagaskarski siktajući žohar kojeg možete upoznati i podragati. Za kreativce smo pripremili radionicu izrade kućica za ptice.

 

Vidimo se na EGZOTIČNOJ ZIMI u Zoološkom vrtu grada Zagreba!

 

Zoo Zagreb, 18. siječanj 2018.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA