VRATIMO DIVLJINU!

Kampanja izvornog naziva „LET IT GROW“ okuplja tri europska najveća znanstvena udruženja – European Association of Zoos and Aquaria (EAZA), Botanical Gardens Conservation International (BGCI) i Ecsite, mrežu europskih znanstvenih centarakoji zajedničkim snagama nastoje  očuvati autohtone zajednice biljaka i životinja, ekosustave, spriječiti smanjenje biološke raznolikosti te štetan utjecaj invazivnih vrsta.

Nikada prije nije bilo veće potrebe za što učinkovitijim očuvanjem prirodnog svijeta. Potrebno je ukazati na vrijednost očuvanja prirode i pojasniti značenje ugroženih vrsta čime se, u širem, globalnom kontekstu podiže svijest o zaštiti prirode.

Tisućama godina biljke i životinje su se prilagođavale tvoreći ekosustave u kojima svaka vrsta igra određenu ulogu. Rasprostranjenost autohtonih vrsta na određenom području nazivamo biološka raznolikost. Što je veća raznolikost prirode na nekom mjestu, okoliš je zdraviji i stabilniji. Bez čitavog raspona vrsta, ekosustavima se narušava stabilnost, a rizik od smanjenja broja vrsta značajno se povećava. Pritom prirodni okoliš postaje neprijateljski, poljoprivreda, planiranje navodnjavanja postaje sve teže, a osnovni resursi koje nam priroda daje se gube. Promjene u poljoprivredi, urbanizacija, pojava biljaka i životinja na određenom području koje im inače nije svojstveno samo su neki od čimbenika koji igraju ulogu u smanjenju autohtonih vrsta.

Ova kampanja, u koju se uključio i Zoološki vrt grada Zagreba, hrvatskog naziva „Vratimo divljinu! Pružimo ruku našim divljim vrstama i sačuvajmo raznolikostima za cilj promociju biološke raznolikosti i edukaciju stotine tisuća posjetitelja brojnih europskih institucija. Kampanja će trajati dvije godine tijekom kojih će se što veći broj ljudi pokušati upoznati s pojmom biološke raznolikosti, zašto je važan opstanak autohtonih vrsta te kakav utjecaj zdrav ekosustav ima na lokalne zajednice.

 

Sve ovo planira se prvenstveno kroz uključivanje lokalnih zajednica i to kroz:

1.  Dizanje svijesti o biološkoj raznolikosti, spoznaji što je ona i zašto je za sve nas važna.

2. Pomaganje zajednicama i pojedincima u postavljanju prostora za autohtone vrste u parkovima, vrtovima, na balkonima…

3. Mjerenje biološke raznolikosti na odabranim mjestima

 

Tijekom 2016. i 2017. godine u čitavoj Europi i šire organizirat će se aktivnosti čiji je cilj započeti oporavak autohtonih vrsta i širenje dobrobiti koje one znače za prirodu i našu zajednicu.

Više o samoj kampanji „Let It Grow“.

 

KAKO SE ZOOLOŠKI VRT GRADA ZAGREBA UKLAPA U CIJELU PRIČU?

Zoološki se vrt do sada aktivno uključio u brojne kampanje organizirane od strane EAZA-e s ciljevima podizanja svijesti građana i očuvanja, kako globalne biološke raznolikosti tako i specifičnih ugroženih vrsta.

Neke od kampanja u kojima je Zoološki vrt već sudjelovao ili pokrenuo su:

  •  „EAZA - GODINA ČOVJEKOLIKIH MAJMUNA“
  • „EAZA - GODINA EUROPSKIH ZVIJERI“
  • „EAZA - GODINA VODOZEMACA“
  • „EAZA - OD POLA DO POLA“
  •  „GODINA ŠIŠMIŠA“
  • „HRVATSKE ZMIJE OTROVNICE“
  • „ZMIJE HRVATSKE“

 

    

 

ŠTO NAS SADA ČEKA?

2016. godine pokreće se kampanja s ciljem očuvanja lokalne biološke raznolikosti. Zoološki se vrt već sada uključio kroz brojne aktivnosti u ovu vrijednu kampanju.

U iduće dvije godine Zoo vrt će:

·         sudjelovati u projektima zaštite određenih vrsta u njihovom staništu (in situ)

·         pokrenuti projekt „Zelena mreža biološke raznolikosti“

·         povezati se s institucijama i ustanovama kako bi osigurali stručnu potporu kampanji

·         educirati građane i podizati svijest lokalne zajednice o važnosti zaštite prirode

·         uključiti građane u mjerenje lokalne biološke raznolikosti

·         osvijestiti građane o štetnim utjecajima invazivnih vrsta na lokalna područja

 

 

PROJEKTI UNUTAR KAMPANJE

ZELENA MREŽA BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI

Na samom početku kampanje svi zainteresirani moći će postati članovi „Zelene mreže“ Zoološkog vrta. Potrebno je samo na svojem posjedu osigurati sigurne oaze autohtonim vrstama po uputama koje se mogu pronaći na našim internetskim stranicama. Svi članovi i čuvari lokalne biološke raznolikosti ulaze u našu mrežu gdje mogu dijeliti svoja postignuća, savjete, ali i preuzeti stručne upute kako „Vratiti divljinu“ u naše gradove.

Više o Zoološkoj „Zelenoj mreži“ saznajte ovdje.

Ova velika međunarodna kampanja u Zoo vrtu je svečano pokrenuta 16. travnja 2016. godine prigodnim događanjem na kojemu su posjetitelji mogli saznati sve što ih zanima o ovoj temi, ali i kroz igru i zabavu naučiti kako pomoći našim „domaćim“ vrstama. 

 

SIGURAN LET - EDUKACIJA O SPRJEČAVANJU KOLIZIJE DIVLJIH VRSTA PTICA SA STAKLENIM POVRŠINAMA

U sklopu  kampanje „Vratimo Divljinu!“ (Let It Grow Campaign) Zoološki vrt grada Zagreba pokrenuo je i projekt „Siguran let – edukacija o sprječavanju kolizije divljih vrsta ptica sa staklenim površinama“. Cilj „projekta je podizanje svijesti javnosti o potrebi očuvanja i zaštite lokalnih divljih vrsta ptica.

Zoološki vrt grada Zagreba posvetio se zaštiti ptica tako da učini površine na svom području sigurnijim za ptice u letu te educira javnost o problematici.

Više o projektu te kako se i sami možete uključiti saznajte ovdje.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA