Veleposlanstvo Države Izrael Zoološkom vrtu grada Zagreba dalo je donaciju za pupavca, nacionalnu pticu Izraela.

U povodu Hanuke Veleposlanstvo je Vrtu darovalo 6.500 kuna za brigu o jatu pupavaca koje ima sedam jedinki.

„Prošle sam godine s unucima posjetio Zoološki vrt grada Zagreba i iako sam obišao mnogo zooloških vrtova diljem svijeta, to mi je bio jedan od pet najboljih posjeta nekom zoološkom vrtu. Odlučili smo dati donaciju za pticu „hoopoe“, pupavca, našu nacionalnu pticu od 2008. godine. Riječ je o šarenoj ptici koja pažljivo čuva svoj teritorij i svoje mlade. Mnogi u Izraelu vjeruju da ako je u džepu, donosi sreću, a kod kuće mir obitelji“, kazao je Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj.

Dodao je da je Zoološki vrt odlično mjesto za edukaciju djece o brizi za okoliš te u tom području najavio nastavak suradnje Veleposlanstva s Vrtom.

„Jedna je naša vučica u zoološkom vrtu u Jeruzalemu. Bit će nam drago nastaviti razvijati suradnju kako s tim zoološkim vrtom, tako i s Veleposlanstvom Države Izrael u Republici Hrvatskoj. Prekrasno je kada ljude raznih nacionalnosti, vjeroispovijesti i kultura povezuju ljubav prema životinjama i briga za njih“, rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba te građanima židovske vjeroispovijesti čestitao Hanuku.

Pupavac je ptica koja se gnijezdi diljem Europe i Azije, a zimuje u Africi.

Latinsko ime njezina roda Upupa zapravo predstavlja onomatopeju, stilsku figuru u kojoj se riječima oponašaju zvukovi iz prirode, u ovom slučaju glasanje pupavca.

Riječ je o vrsti ptice koja se nalazi IUCN crvenom popisu prema kojem trenutačno ima status LC, tj. najmanje zabrinjavajuće vrste. Ugrožava je čovjek ilegalnom trgovinom te širenjem poljoprivrednih površina.