Jacques-Yves Cousteau

Saint-André-de-Cubzac  (Francuska), 11.6.1910. – Pariz (Francuska), 25.6.1997.

Diplomirao je na Francuskoj pomorskoj akademiji 1933. godine te je trebao postati mornarički pilot. Život mu je krenuo drugim tokom nakon automobilske nesreće u kojoj je slomio obje ruke nakon čega više nije mogao zadovoljiti stroge kriterije za pilota. Stoga se okrenuo svojoj drugoj velikoj ljubavi, oceanu i ronjenju.  Zajedno s inženjerom Émileom Gagnanom je 1943. konstruirao prvi automatski spremnik sa stlačenim zrakom, koji je roniocima omogućavao da rone dulje (oprema za tzv. scuba ronjenje). Mnogi smatraju ovo jednim od najvećih doprinosa u ronilačkom svijetu. Cousteau je sudjelovao u kreiranju i usavršavanju i druge ronilačke opreme poput kamera za podvodno snimanje.

Borio se u Drugome svjetskom ratu i dobio odlikovanje Legije časti. Već je tijekom rata počeo s podvodnim snimanjima i usavršavanjem opreme za snimanje, a nakon rata je nastavio raditi za francusku mornaricu i provoditi podvodna istraživanja.

Godine 1950. preuredio je britanski brod minolovac u brod za istraživanje oceana, Calypso. Ovim je brodom idućih 40 godina sa svojom istraživačkom i snimateljskom skupinom išao na brojna oceanska istraživanja. Godine 1957. postao je ravnatelj Oceanografskog muzeja i akvarija u Monacu, a s vremenom je osnovao i tri podvodna laboratorija za istraživanje podmorja u sklopu Conshelf programa. Širi svoje polje istraživanja i 1973. objedinjuje mnoge marketinške, proizvodne, istraživačke i znanstvene organizacije u Cousteau zakladu. Godinu poslije osnovao je i Cousteau društvo, neprofitnu organizaciju posvećenu zaštiti mora i oceana.

Svojim je radom veoma popularizirao istraživanje oceana i dubokomorsko ronjenje o kojima je pisao u svojoj najpoznatijoj knjizi Svijet tišine (franc. Le Monde du silence). Nakon dvije godine knjigu je pretočio u dokumentarni film koji je na Festivalu u Cannesu 1956. osvojio nagradu Zlatna palma, a godinu poslije i nagradu Oscar. U životu je za svoje dokumentarne filmove ukupno osvojio tri nagrade Oscar. Snimao je i dokumentarne serije od kojih je najpopularnija bila „Podvodni svijet Jacquesa Cousteaua“.

Kao veliki zaljubljenik u oceane i mora Cousteau je uvelike doprinio popularizaciji i zaštiti tih velikih ekosustava.  Jedno od najznačajnijih postignuća na tom polju je bila kampanja koju je organizirao protiv plana francuske vlade da odlaže nuklearni otpad u Sredozemno more 1960. godine. Drugo je bio Moratorij za obustavu lova na kitove u komercijalne svrhe iz 1986. za koji se Cousteau osobno zalagao kod mnogih vlada. Njegova zadnja uspješna kampanja svjetskih razmjera bila je 1990. kada je proveo peticiju za zaštitu Antarktike od iskorištavanja u rudarske svrhe.

Kreso, 24. listopad 2014.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA