Gregor (Johann) Mendel

Haizendorf (Češka), 20.7.1822. –  Brno (Češka), 6.1.1884.)

Johann Mendel rođen je u tadašnjoj Austro-Ugarskoj. Već u ranoj dobi isticao se među svojim vršnjacima po inteligenciji i brzom učenju te su mu svećenici već s 11 godina pomogli da se dalje školuje i bavi znanošću.

Godine 1843. Mendel se zaredio u samostanu u Brnu i tom je prilikom izabrao novo ime – Gregor. Sve slobodno vrijeme posvećuje biologiji, točnije procesu razmnožavanja kod biljaka i životinja. U njegovo doba nisu još bili poznati osnovni principi nasljeđivanja kao ni pojam gena kao nasljednih jedinica.

Biljka-model u njegovim istraživanjima bio je grašak. Međusobno je oprašivao biljke koje su se razlikovale po određenim osobinama i istraživao njihove nasljedne osobine.

Pratio je određene osobine graška tijekom 8 godina, a pri tome je pregledao više od 30 000 biljaka. Zanimalo ga je zašto kod određenih hibridnih potomaka izostanu osobine kojih ima na obje roditeljske biljke.

Uz pomoć matematičkih formula nastojao je otkriti pravila po kojima se osobine nasljeđuju. Zbog toga je poznat i kao prvi statističar. Bavio se proučavanjem i analizom brojčanih podataka pri interpretaciji rezultata istraživanja.

Rezultate svojeg rada Mendel je objavio u znanstvenom članku pod nazivom „Eksperimenti u hibridizaciji biljaka“, u malome znanstvenom časopisu Prirodoslovnog društva iz Brna 1866. godine. Njegov uporan i temeljit rad bio je priznat tek 16 godina nakon njegove smrti.

Kreso, 24. listopad 2014.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA