Ernst Heinrich Philipp August Haeckel

Potsdam (Njemačka), 16.2.1834. – Jena (Njemačka), 9.8.1919.

Haeckel potječe iz dobro obrazovane i ugledne obitelji. Po naputku roditelja, nakon završene gimnazije u Merseburgu, upisuje studij medicine u Berlinu. Diplomu liječnika stekao je samo zato da zadovolji svoje roditelje, premda su mu znanja i metode stečene kroz studij medicine uvelike pomogle u daljnjoj karijeri.

Obrazovanje nastavlja u Würzburgu kao asistent Köllikera i Leydiga, gdje proučava embriologiju i komparativnu anatomiju te usavršava vještinu mikroskopiranja. Na njega je snažno utjecao i znanstvenik Müller, s kojim je proučavao biologiju mora.

Uskoro počinje razvijati filozofsku misao vezanu uz razvitak živih bića, često oprečnu materijalističkom gledištu njegovih kolega. Bio je jedan od najznačajnijih promicatelja darvinizma u Njemačkoj, premda se s njime nije slagao oko prirodne selekcije već je prihvaćao lamarkizam. Njegova najveća djela The Natural History of Creation i Systematic Phylogeny tiču se generalne morfologije.

Autor je kontroverzne teorije rekapitulacije poznate i kao biogenetski zakon („Ontogeneza je kratka rekapitulacija filogeneze˝) koji tvrdi da svaki organizam tijekom svog razvitka ukratko prolazi evolucijski razvitak svoje vrste. Biogenetski zakon 2010. godine potvrdio je rad hrvatskog znanstvenika Tomislava Domazeta Loše.

Osim toga, poznat je i kao tvorac mnogih važnih bioloških termina poput filogenije, phyluma i antropogenije. Također, prvi je upotrijebio termin ekologija i definirao ga kao: ˝odnos živih organizama u dva pravca: prema njihovom organskom i neorganskom okolišu˝.

Kreso, 24. listopad 2014.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA