Dragutin Hirc

Zagreb, 6.4.1853. – Zagreb, 2.5.1921.

Prvo namještenje koje je u životu dobio bilo je ono učitelja u Lukovdolu kod Severina. Tu se već počinje zanimati za prirodu i seoski krajolik te bilježiti narodna imena životinja te prikupljati biljke za herbarij.

Nakon što je položio ispit za gradske škole 1885. godine, Hirc je godinama radio kao učitelj u gradskim školama, ali i kao kućni učitelj u kraljevskoj zemaljskoj kaznioni u Lepoglavi. Cijelo to vrijeme bavio se skupljanjem biljaka za herbarije, od kojih su najznačajniji onaj kr. sveučilišta u Zagrebu te Bečki botanički klub razmjene biljaka.

Iako je do tada već primio mnoge pohvale i priznanja za mnoge napisane članke o hrvatskoj flori i drugomu narodnom blagu te organiziranje mnogih izložbi, i dalje se obrazuje pa tako 1892. u Gradecu polaže ispite iz opće zoologije i botanike.

Nakon toga postao je profesorom na Kr. muškoj učiteljskoj školi te botaničar na botaničko-fiziološkom Zavodu kr. sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovao je u izradi djela Austro-Ugarska monarhija u riječi i slikama te za te potrebe opisao Plitvička jezera, Hrvatsko primorje, Gorski kotar, Žumberak, Senj i Osijek s okolicom. Godine 1901. primio je veliko priznanje za svoj rad kad je imenovan pristavom Kraljevske sveučilišne knjižnice.
Njegovo najveće botaničko djelo je svakako Revizija hrvatske flore (Revisio Florae Croaticae) u komu je obradio 116 porodica, 520 rodova i više od 2700 vrsta biljaka (više od polovine ukupne hrvatske flore).

Hirc je bio i poznati planinar i putopisac koji je prešao gotovo sva brda i planine Hrvatske, proučavajući na svojim znanstvenim izletima ne samo floru i faunu već i narod i narodni jezik, bilježeći narodna imena i stihove. Tako je osim mnoštva radova o zoologiji i botanici napisao i mnoge radove o zemljopisu i planinarstvu, čak i o geologiji i mineralogiji. Zapamćen je i kao predani učitelj koji je držao da je „priroda knjiga iz koje čovjek može crpiti veliko znanje i ljubav za sve što je dobro, lijepo i plemenito“.

Kreso, 24. listopad 2014.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA