Dian Fossey

San Francisco (SAD), 16.1.1932. – NP „Vulkani“ (Ruanda), 26.12.1985.

Iako je po struci bila liječnica i školovala se za dječjeg terapeuta, oduvijek je željela postati veterinarkom i baviti se životinjama.

Taj joj se san ostvario tek u 38. godini života kada je dobila priliku otputovati u Afriku. Tu joj se život iz temelja promijenio jer ju je tamošnji prirodni svijet toliko dojmio da se nije niti htjela vratiti u Ameriku. Tijekom sedam tjedana samostalno je obilazila nacionalne parkove i negostoljubive planine Konga i Ruande, bilježeći svoja opažanja.

Potaknuta ljubavlju prema Africi (posebice gorilama) obratila se poznatom antropologu i zoologu Louisu Leakeyju i s njime podijelila svoja iskustva iz Afrike. Tako joj se otvorila prilika za trogodišnji boravak u Africi kojim bi mu pomogla dovršiti znanstvenu studiju o gorilama.

Međutim, Dian je ostala u Africi i s gorilama je provela 18 godina, zbliživši se s njima kao nitko prije. Proučavala ih je na jedinstven način postavši gotovo dijelom jedne skupine gorila. Postala je poznata kao žena-gorila, a domaće stanovništvo Ruande prozvalo ju je Nyirmachabelli – žena koja sama živi u šumi.

Uskoro se njezin rad i težnja za zaštitom gorila počinju suprotstavljati krivolovcima. Uz potporu National Geographica započela je kampanju borbe protiv krivolova. Stječe ne samo financijsku potporu već i medijsku pozornost te postaje svjetski poznata. Sav publicitet koristi za zaštitu i promociju ovih ugroženih životinja.

Zbog svojeg djelovanja postaje omraženom osobom u Ruandi te čak dobiva i četverogodišnju zabranu ulaska u zemlju. Za to je vrijeme prihvatila profesorsko mjesto na Sveučilištu Cornell; napisala je i svoju poznatu knjigu Gorile u magli. Po povratku u Ruandu, 1985. godine, je ubijena, a sahranjena je na groblju gorila.

Djelovanjem zaklade "Dian Fossey Gorilla Fund" koju je osnovala još za života, broj planinskih gorila gotovo se udvostručio od njezine smrti.

Kreso, 24. listopad 2014.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA