Carl von Linné (Carolus Linnaeus)

Stenbrohult (Švedska), 23.5.1707. – Uppsala (Švedska), 10.1.1778.

Otac suvremene taksonomije, smatra se i jednim od začetnika ekologije. Jedan je od najvećih deskriptivnih botaničara svih vremena. Stvorio je osnovu botaničke nomenklature uvevši binarnu nomenklaturu, tako da svaka biljka ima dva imena – roda i vrste (latinsko dvoimeno nazivlje). Navedeni sustav imenovanja biljaka održao se do danas, a primjenjuje se i na sva ostala živa bića.

Carl Linne je od ranog djetinjstva bio odgajan za svećenika kako bi nastavio svećeničku tradiciju svoje obitelji, no to ga zvanje nije privlačilo. Zanimale su ga prirodne znanosti, posebice botanika i nomenklatura te medicinski studij u Lundu i Uppsali, čime je prilično razočarao svoje roditelje.

Nije, međutim, bio previše predan student medicine već je sve vrijeme provodio strastveno skupljajući i proučavajući različite biljne vrste. Godine 1735. odlazi u Nizozemsku gdje stječe diplomu liječnika, a uskoro objavljuje i prvu verziju svoje klasifikacije živog svijeta – Systema Naturae.

Povratkom u Švedsku radi kao liječnik i predavač na prestižnom sveučilištu u Uppsali gdje nastavlja raditi na svojim istraživanjima i klasifikaciji biljnog svijeta, inspirirajući pritom i brojne generacije studenata.

Godinama je nadograđivao i usavršavao svoje djelo Systema Naturae, implementirajući u nju sve veći broj vrsta iz cijelog svijeta. Zahvaljujući svojim znanstvenim uspjesima i velikim naporima koje je ulagao u unapređenje tadašnjih švedskih grana gospodarstva, 1761. proglašen je plemićem.

Posljednje godine života prolazio je kroz mračno i depresivno razdoblje u komu je preživio veći broj blažih moždanih udara. Nakon smrti njegova obitelj je cjelokupan njegov opus kao i bogatu kolekciju preparata, stručne literature i sve zbirke biljaka prodala engleskom prirodoslovcu Siru Jamesu Edwardu Smithu, koji je u čast Carlu von Linnéu u Londonu osnovao Linnean Society of London.

Carl von Linné ostao je zauvijek upamćen kao tvorac dvoimenog nazivlja i otac moderne taksonomije (koja se koristi i danas) i jedan od najvećih deskriptivnih botaničara svih vremena.

Kreso, 24. listopad 2014.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA