Bernhard Klemens Maria Grzimek

Neisse (danas Poljska), 24.4.1909. – Frankfurt (Njemačka), 13.3.1987.

Bernard Grzimek, veliki ljubitelj životinja, studirao je veterinu u Leipzigu i Berlinu te doktorirao 1933. godine. Tijekom Drugoga svjetskog rata radio je kao veterinar u Ministarstvu za prehranu trećeg Reicha u Berlinu. Nakon što mu je Gestapo provalio u stan pod sumnjom da prosljeđuje hranu skrivenim Židovima, on bježi u Frankfurt.

U Frankfurtu postaje direktor Frankfurtskoga zoološkog vrta na čijem će čelu ostati idućih 29 godina, sve do odlaska u mirovinu. U vrijeme njegova preuzimanja Zoološki vrt je bio u ruševinama i sa samo 20 preživjelih životinja. Grzimek je spriječio trajno zatvaranje Zoološkog vrta tako što ga je premjestio na periferiju grada i obnovio ga, da bi nakon toga postao jedan od najvećih njemačkih zooloških vrtova.

Osim toga, Grzimek je 40 godina bio i predsjednik Frankfurtskoga zoološkog društva, pretvorivši ga iz male grupe zoologa entuzijasta u veliku organizaciju. Ovo društvo danas provodi mnoge projekte zaštite divljih vrsta u Njemačkoj i u svijetu, od kojih je najpoznatiji onaj u Serengetiju u Tanzaniji u istočnoj Africi. Isto tako je 1954. godine osnovao fotografsku agenciju Okapia, specijaliziranu za fotografije životinja i prirode, koja danas zapošljava 650 fotografa.

Najpoznatiji je po svojem radu očuvanja Serengetija. Zajedno sa sinom Michaelom proveo je nekoliko godina ondje, proučavajući divlje životinje i prateći godišnje seobe velikih krda. Najpoznatija mu je knjiga Serengeti neće umrijeti koja je potaknula osnivanje Nacionalnog parka Serengeti. Dokumentarac snimljen prema navedenoj knjizi je 1959. godine osvojio filmsku nagradu Oscar.

Još jedno djelo po komu će ostati zapamćen je Grzimekova enciklopedija životinja. Kao glavni urednik i autor napisao je mnoštvo članaka koji su uvršteni u ovu golemu enciklopediju koja danas broji 17 knjiga. S vremenom, ovo je djelo postalo jedna od najvažnijih referencija u znanstvenom radu svakog zoologa.

Nakon što je umro Grzimekov pepeo prenesen je u Tanzaniju kako bi bio pokopan uz svojeg sina Michaela na Ngorongoro krateru.

Kreso, 24. listopad 2014.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA