SIGURAN LET

Naziv projekta: Siguran let – edukacija o sprječavanju kolizije divljih vrsta ptica sa staklenim površinama

Godina početka projekta: 2017.

Status: Aktivan

O PROJEKTU

Uz gubitak staništa i predatore, kolizija s objektima izgrađenim od strane ljudi, pa tako i staklenim površinama, jedna je od najvećih prijetnji za divlje ptice. Zbog velikih brzina kojim lete, udarac u staklenu prepreku za ptice najčešće ima za posljedicu uginuće. Zoološki vrt grada Zagreba posvetio se zaštiti ptica na način da učini površine na svom području sigurnijim za ptice u letu. Praćenje stanja u Zoo vrtu, bilježenje lokacija i učestalosti kolizija divljih ptica sa staklenim površinama prvi je korak ka sprječavanju neželjenih događaja. Nakon monitoringa staklenih površina u Zoo vrtu, za mjesta koja se pokažu opasna za divlje ptice, izradit će se prikladna zaštita. Kreirat će se zaštitna folija koja će biti testirana na  površinama koje su se pokazale najopasnijim za ptice u letu. Ukoliko se pokaže učinkovitom, zaštitna folija bit će ponuđena i široj publici, a u suprotnom će biti prilagođena. Naša je odgovornost educiranje posjetitelja o različitim prijetnjama za divlje vrste diljem svijeta, a posebice podizanje svijesti o pitanjima koja utječu na biljni i životinjski svijet u našoj zajednici.  Ovim projektom Zoološki vrt grada Zagreba doprinjeti će zaštiti divljih ptičjih vrsta na svom području te proširiti svoje edukativne dosege, podići svijest javnosti o problemu i potaknuti građane da zaštite ptice oko svog doma.

 (Slika 1. Jedinka koja nije prežvjela sudar sa staklom nastambe)

Opći cilj projekta je podizanje svijesti javnosti o potrebi očuvanja i zaštite lokalnih divljih vrsta koji se ostvaruje kroz 5 specifičnia cilja: educiranje posjetitelja Zoološkog vrta i šire javnosti o koliziji ptica sa staklenim površinama, pružanje alata za rješavanje navedenog problema u vlastitom domu i okolini, prikaz dobre prakse unutar granica Vrta, popularizaciji potrebe očuvanja divljih vrsta na lokalnoj razini kod učenika te šire javnosti.

 (Slika 2. Jedinka koja je preživjela sudar sa staklom nastambe) 

Na kritična mjesta na području Vrta primjenit će se idealna rješenja kako bi se maksimalno smanjio broj uginulih ptica zbog udarca u staklenu površinu u Vrtu. Uz svaku takvu površinu postavit će se i dvojezični (hrvatsko – engleski) edukativni sadržaj kako bi posjetitelji uvidjeli važnost primjene takvih rješenja na staklima i uvidjeli mogućnost jednostavne primjene u vlastitom domu. Zoološki vrt će poticati i druge institucije da isto učine na svom području. Projektom će se i uspostaviti bolja povezanost zaposlenika, vanjskih suradnika – edukatora i volontera koji će zajedničkim učinkom povećati kvantitativan i kvalitativan doseg pri ukazivanju na važnost očuvanja lokalne faune. Također, projekt će uključiti i javnost, tj. nestručnjake, tj „amatere znanstvenike“, koji će svojim doprinosom igrati veliku ulogu u očuvanju ptica.

 (Slika 3. Otisak na staklu)

Projekt je započeo 1. veljače, kada se počelo raditi na prvoj, pripremnoj fazi. Priupljene su preliminarne informacije o povijesti problema u Vrtu te se istraživanjem podataka o koliziji ptica došlo do zaključaka koji su bili potrebni za izradu metodologije. Osmišljena je metodologija rada u vrtu te je izrađen obrazac za praćenje. U suradnji s Volonterskim Centrom Zagreb, objavljen je poziv za volontere koji se žele uključiti na rad na ovom „citizen science“ projektu. Odabrani volonteri pripremljeni su za rad te su uključeni u projekt. Od 20. ožujka svakodnevno jedan od volontera promatrača prolazi petlju potencijalno kritičnih mjesta u Zoo vrtu te bilježi događaje vezane za koliziju ptica sa staklima, bilo da je ptica preživjela, uginula ili su zatekli samo otisak koji je ostao kao posljedica udarca. Volonteri obilaze vrt između 06:00 sati i 08:00 sati, kada je Vrt prazan, a od 08:00 sati pa do kraja radnog vremena navedene događaje bilježe timaritelji Zoo vrta. 

Više o projektu možete pronaći na poveznici Spasimo divlje ptice našeg grada.

Zoo Zagreb, 11. rujan 2017.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA