SIGURAN LET

 

Milijuni ptica svake godine ugiba zbog udarca u ljudske objekte – vjetroturbine, vozila, zgrade. Najpoznatiji tip kolizije su sudari ptica sa staklom, a događaju se zbog položaja prozora koji daju dojam da je prostor slobodan za let ili pak zbog refleksije, odnosno odraza neba i stabala u staklu. Naime, zbog brzina kojima lete, ptice često ne vide razliku između stvarne slike i odraza, a niti okviri prozora im ništa ne znače. Ljudi naime percipiraju staklo kao čvrstu površinu između ostalog i zbog okvira prozora, brava i kvaka, ali ptice tako nešto ne doživljavaju kao znak da je ispred njih barijera.  

Iako prema nekim istraživanjima polovina ptica preživi prvi udarac u staklo, često naposljetku ipak ugibaju zbog ozljeda ili gubitka snage i izloženosti predatorima, što je posebice opasno za ptice selice. 

U sklopu velike međunarodne kampanje „Vratimo Divljinu!“ (Let It Grow Campaign) Zoološki vrt grada Zagreba pokrenuo je projekt „Siguran let – edukacija o sprječavanju kolizije divljih vrsta ptica sa staklenim površinama“. Cilj projekta je podizanje svijesti javnosti o potrebi očuvanja i zaštite lokalnih divljih vrsta ptica.

 

ŠTO ŽELIMO POSTIĆI?

1)   Educirati posjetitelje Zoološkog vrta i šire javnosti o koliziji ptica sa staklenim površinama

2)   Pružiti posjetiteljima alat za rješavanje problema kolizije ptica sa staklenim površinama u vlastitom domu

3)   Prikazati dobru praksu unutar granica Vrta

4)   Popularizirati potrebu očuvanja divljih vrsta na lokalnoj razini kod učenika

5)   Popularizirati potrebu očuvanja divljih vrsta na lokalnoj razini kod šire javnosti

 

 

ŠTO MI ČINIMO?

Tijekom dvije sezone migracija pratili smo stanje na svom području – svaki dan u određenom periodu bilježili lokacije sudara ptica sa staklenim površinama u Vrtu.

Nakon monitoringa staklenih površina u Zoo vrtu, za kritična mjesta, koja su se pokazala opasna za divlje vrste ptica postavili smo prikladnu zaštitu.

Zaštita za ptice na staklu servala

 

Budući da je naša odgovornost educiranje posjetitelja o različitim prijetnjama za divlje vrste diljem svijeta, a posebice podizanje svijesti o pitanjima koja utječu na biljni i životinjski svijet u našoj zajednici, izradili smo edukativne plakate.

U projekt smo izravno uključili i javnost, tj. nestručnjake - „amatere znanstvenike“, koji su vršili monitoring stakala te svojim doprinosom imaju važnu ulogu u očuvanju lokalne bioraznolikosti.

Ako se i Vi želite uključiti u projekt i s nama raditi na očuvanju i zaštiti divljih ptica, prijavite se na volontiranje@zoo.hr .

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA