OBILJEŽEN SVJETSKI DAN PTICA SELICA

ZAŠTITITE PTICE SELICE U LIBANONU

Posjetitelji Zoološkog vrta grada Zagreba traže zaštitu ptica selica u Libanonu. Peticija je potpisivana u subotu i nedjelju, 13. i 14. svibnja, u povodu Svjetskog dana ptica selica.

 

 

U Libanonu je na snazi zakon o zabrani lova na ptice selice, no on se ne provodi. Zbog toga godišnje biva ubijeno oko dva milijuna i šesto tisuća ptica selica. Ptice pogibaju na dijelu svojega migracijskog puta koji kroz Libanon iznosi svega 200 kilometara. Glavni razlog ubijanja ovih plemenitih ptica je zabava.

Od jeseni lov više neće biti ni formalno zabranjen, pa će broj ubijenih ptica sigurno rasti. Iako još nema službene potvrde, među pticama selicama koje su poginule u Libanonu, je i Tesla, mužjak bijele rode iz Hrvatske čije je kretanje praćeno GPS odašiljačem. Njegov se signal ugasio još prošli mjesec  na sjeveru Libanona  kada se vraćao kući u Park prirode Lonjsko polje.

 

 

U sklopu programa u povodu Svjetskog dana ptica selica posjetitelji Zoološkog vrta grada Zagreba uključili su se u niz edukativnih programa. Među ostalim, radijskim su uređajima tražili „skrivene životinje“. Kako se to čini, podučavali su ih članovi Radiokluba Hrvatska Flora Fauna.

Koliko je zanimljivo bilo u Vrtu, govori i činjenica da posjetitelje nije otjeralo ni pravo nestabilno proljetno vrijeme - oblaci s ponekim iznenadnim pljuskom.

 

Zoo, 15. svibanj 2017.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA