U ZOO VRTU

USPJEŠNO OBILJEŽEN SVJETSKI DAN DIVLJIH VRSTA

Zoološki je vrt u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Agencijom za okoliš i prirodu u subotu, 4. ožujka održao još jedan Svjetski dan divljih vrsta. Sa zadovoljstvom možemo objaviti da je događanje bilo pravi uspjeh s velikim brojem posjetitelja što je važno kako bi se podigla svijest o problematici ilegalne trgovine divljim vrstama i ostalih problema s kojima se te vrste susreću u prirodi.

 

Kako nam je bilo, pogledajte i u galeriji fotografija klikom na naslovnu fotografiju.

 

 „Na globalnoj razini od ilegalne trgovine divljim vrstama godišnje se zaradi oko 150 milijardi kuna. To je svrstava uz bok trgovini drogom, oružjem i ljudima. Ilegalna trgovina odgovorna je za ugrožavanje bioraznolikosti planeta. Primjerice, u posljednjih stotinjak godina broj tigrova je sa 100.000 pao na njih samo 3.500. Ovom akcijom želimo potaknuti građane da razmisle prije nego kupuju jedinke, proizvode ili preparate od divljih vrsta te da provjere njihovo podrijetlo jer tako doprinose borbi za njihovo očuvanje, kazao je pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer.

 

 

 

Ana Štrbenac, stručna voditeljica Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, istaknula je da ni hrvatske divlje vrste nisu izuzete od nezakonite trgovine.

„Najčešće se iz prirode nezakonito uzimaju kopnene i barske kornjače, periske, prstaci, ptice pjevice, zmije, gušteri, brojne biljne vrste poput proljetnica, orhideja ili planinskih zvončića“, kazala je Štrbenac.

Inspekcija zaštite prirode, carina i policija tijekom prošle su godine zaplijenile nekoliko tisuća jedinki te predmeta izrađenih od strogo zaštićenih vrsta biljaka i životinja. Najviše je oduzeto kornjača i ptica pjevica.

 

 

 

Hrvatska je 2000. godine potpisala Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka, poznatiju pod skraćenicom CITES. Time se država obvezuje na zapljenu i oduzimanje životinja i biljaka kojima se nelegalno trguje te prekršajno, odnosno kazneno gonjenje onih koji to čine.

 

„Zoološki vrt grada Zagreba sustavno radi na promicanju zaštite ugroženih životinjskih vrsta, pa tako i onih s popisa CITES-a. Ovdje se može vidjeti mnoštvo životinja, od kojih su neke ugrožene ilegalnom trgovinom. To su sivi vuk, ris, smeđi medvjed, crna roda, bjeloglavi sup, bjelorepi štekavac, sova ušara, čančare i planinski žutokrug. Neke od tih životinja poput planinskog žutokruga uključili smo u znanstvena istraživanja kako bismo doznali više o njegovu razmnožavanju i poboljšali mu mogućnosti za opstanak u prirodi, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

 

 

Čak tri posto od 35.000 biljnih i životinjskih vrsta koliko ih štiti Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka, pred izumiranjem je upravo zbog ilegalne trgovine.

 

Iz svih ovih razloga jako nam je drago da je događanje bilo uspješno te ćemo i dalje nastaviti  raditi na edukaciji o važnosti očuvanja divljih vrsta.

 

 

 

 

 

Zoo, 6. ožujak 2017.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA