UGROŽENA VRSTA

SVJETSKI DAN LJUSKAVACA

I dok je većini sisavaca tijelo prekriveno krznom i dlakom, ljuskavcima je, kao im i ime kaže, prekriveno slojem blizu postavljenih preklapajućih zaštitnih ljusaka. Mekane dlake se nalaze tek na trbušnoj strani. Ljuske se protežu duž tijela od njuške do kraja repa, a prekrivaju i noge. Svojom bojom i oblikom podsjećaju na površinu češera bora. Ljuske se mogu uzdignuti pri čemu je njihov krajnji oštri rub usmjeren prema van pa je grabežljivcu teže probiti oklop.

Pri opasnosti prvo pokušava pobjeći u rupe koje kopa za odmor i skrivanje, a ako ne može stići na vrijeme savija se u veliku ljuskavu loptu koju je skoro pa nemoguće rastaviti. Stjeran u kut može se i podići te na napadača štrcnuti tekućinu neugodnog mirisa koristeći specijalne žlijezde na stražnjem dijelu tijela.

Samotne su životinje koje su skupa jedino kada su oba spola spremna za parenje. Ženke kote jedno mlado nakon pet mjeseci graviditeta. Ljuske novorođenčeta su u početku vrlo mekane i stvrdu se nakon nekoliko dana. Tijekom otprilike prva tri mjeseca, koliko dugo mladunče sisa majčino mlijeko, majka ga nosi na neobičan način. Mladi ljuskavac prikvačen je na majčinom repu, a u slučaju opasnosti omota se oko njega, tvoreći zaštitnu ljuskavi loptu s mladunčetom u sredini.

U redu Pholida (ljuskavaci) razlikujemo osam vrsta, a žive u jugoistočnoj  Aziji i južnoj Africi, naseljavajući staništa od šume do savana.

Na današnji dan (21.2.) se obilježava Svjetski dan ljuskavaca.  Nažalost, sve vrste se nalaze na popisu ugroženih vrsta. I dok su vrste u Africi na Crvenom popisu u kategoriji Osjetljive vrste, njihovi azijski rođaci imaju status Ugroženi ili Kritično ugroženi.

Različitim projektima zaštite se pokušava pomoći ovim ljuskavim sisavcima, a jedan od njih je projekt „Sačuvajmo divlji životinjski svijet Vijetnama“ (Save Vietnam’s Wildlife) kojim se želi očuvati sklad između ljudi i prirode. Ova nacionalna neprofitna organizacija posvećena je zaštiti i povećanju populacije divljih životinja u Vijetnamu, očuvanju njihovih staništa te edukaciji i informiranju stanovništva. Pri djelovanju pokušavaju pronaći najbolja rješenja koja objedinjuju zaštitarske vrijednosti, znanstvene temelje, ali i potrebe regionalnog stanovništva.

U videu pogledajte promotivni video za Svjetski dan ljuskavaca od spomenute organizacije koji upozorava na razloge ugroženosti ovih jedinstvenih sisavaca.

Foto: http://4elements.co.za/, http://www.encounterthewild.com/, http://www.savevietnamswildlife.org/ 

Zoo, 21. veljača 2015.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA