DAN DIVLJIH VRSTA 2018.

SVJETSKI DAN DIVLJIH VRSTA POSVEĆEN VELIKIM MAČKAMA

Prije pet godina Opća skupština UN-a proglasila je 3. ožujka Danom divljih vrsta (World Wildlife Day) kako bi se istaknula važnost divljih životinjskih i biljnih vrsta te podignula razina svijesti o potrebi za njihovim očuvanjem.

Na isti dan potpisana je i Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES).

Ove godine Dan divljih vrsta obilježava se pod geslom:
''Velike mačke: ugroženi predatori''

Iako su velike mačke jedne od najkarizmatičnijih životinja na svijetu i mnogi im se dive, one su sve više ugrožene zbog različitih negativnih utjecaja, uglavnom uzrokovanih ljudskom aktivnošću. Njihove populacije su u padu u najvećoj mjeri zbog gubitka staništa i plijena, krivolova, ilegalne trgovine i sukoba s ljudima.

Na primjer, populacija tigrova u zadnjih 100 godina smanjila se za 95%, a afričkih lavova za 40% u zadnjih 20 godina!Usprkos tim negativnim kretanjima diljem cijelog svijeta poduzimaju se različite mjere, pokreću brojni projekti i organiziraju različite aktivnosti kako bi se umanjila opasnost za velike mačke i sačuvalo ih se od izumiranja.

Značajnu ulogu imaju i uzgojni programi te stvaranje sigurnosnih populacija u zoološkim vrtovima – arkama za slučaj da određena vrsta nestane u prirodi. U takvim programima sudjeluje i zagrebački Zoološki vrt.

Lav, leopard, jaguar i tigar,  su među najpoznatijim velikim mačkama, ali mora se istaknuti da ovoj skupini pripadaju i druge vrste poput: gepard, snježni leopard, puma, oblačasti leopard, itd. Te vrste nastanjuju različita staništa Sjeverne, Srednje i Južne Amerike, Afrike i Azije.

Kako možemo pomoći velikim mačkama? Iako žive u nama dalekim krajevima, ponekad su nam na raspolaganju predmeti izrađeni od njihovog krzna, kože ili drugih dijelova tijela. Nemojmo kupovati takve predmete, jer padom potražnje pada i njihova proizvodnja te naposljetku i pritisak na same životinje. Uvijek se možemo uključiti u neki od projekata ili programa kojima je cilj zaštita ugroženih vrsta ili staništa, divimo ih se i širimo svijest o potrebi njihovog očuvanja.

Svijet bez velikih mačaka je znatno siromašniji svijet!

Zoo Zagreb, 2. ožujak 2018.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA