KAMPANJA

ŠUMA BEZ PJESME

Zoološki vrt grada Zagreba priključuje se velikoj međunarodnoj kampanji Šuma bez pjesmeRiječ je o kampanji koju je pokrenulo Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija (EAZA) kako bi se javnost osvijestila o važnosti zaštite ptica pjevica u jugoistočnoj Aziji.

Edukativni program u Zoološkom vrtu grada Zagreba održat će se u nedjelju, 22. travnja, od 11 do 18 sati.

Posjetiteljima preporučujemo okupljanje na Zebrinu trgu na kojem će ravnatelj Ustanove Zoološki vrt, Damir Skok i Mirna Berend građane pozvati da se donacijama priključe akciji kojom se nabavljaju dalekozori za Zelene knjižnice u Indoneziji. U tu svrhu ići će i dio novca prikupljen prodajom suvenira koje Mirna Berend izrađuje. Kako izgleda šuma s pjesmom, ali i bez nje, okupljenima će dočarati članovi ekološke grupe Osnovne škole Dobriše Cesarića iz Zagreba.

Ekolozi smatraju da je izuzetno važno nabaviti dalekozore školarcima u Indoneziji jer će na taj način i oni moći promatrati ptice u prirodi – tamo gdje im je i mjesto. Takvim pristupom  djecu će se nastojati odgajiti da kad odrastu, uz poštivanje vlastite kulture i tradicije, rade i na zaštiti ugroženih vrsta.

Naime, zbog tamošnje kulture i tradicije u trgovinu pticama pjevicama uključeni su milijuni jedinki. Ptice se tamo koriste za konzumaciju, tradicionalnu medicinu te najviše kao kućni ljubimci. Zbog ljepote pjeva ptice završavaju na natjecanjima u pjevanju te kao statusni simboli. Uvriježeno je mišljenje da uhvaćene ptice pjevaju ljepše od uzgojenih.

Vrste u fokusu kampanje su: balijski čvorak, beo, javanska zelena svraka, sumatranski drozd, žutoglavi bulbul i bjeloguza šama.

Edukatori Zoološkog vrta grada Zagreba za posjetitelje u nedjelju pripremaju obilazak nekih vrsta ptica uz korištenje dalekozora i teleskopa te edukativne kutke o pticama i njihovoj zaštiti. Kreativci će moći slikati ptice na notne listove, a oni željni fizičke aktivnosti mogu svladavati poligon nadahnut ornitološkim bogatstvom jugoistočne Azije.

Zoo, 19. travanj 2018.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 18:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 17:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA