BIJELA RODA

PRVI PTIĆI RODA IZVIRILI IZ GNIJEZDA

Uoči Svjetskog dana ptica selica u Zoološkom vrtu izlegli se prvi ovogodišnji ptići bijelih roda (Ciconia ciconia). Prije samo dva dana dva ptića izvirila su iz rodinih gnijezda. Pomladak se očekuje i u drugim gnijezdima. Ženke brižno sjede na jajima, a njihovi bi mališani na svijet trebali doći idućih dana.

Mnoge rode svoje prve zamahe krilima naprave upravo u Zoološkom vrtu prije nego što ih ta ista krila ne odnesu na daleko putovanje svijetom. Naime, svake godine u ljetnim mjesecima, mladunci roda izlegli u Zoološkom vrtu puštaju se u prirodu – u Park prirode Lonjsko polje gdje usavršavaju svoje letačke vještine. Čim se ljeto približi svome kraju, kreću na svoje prvo daleko putovanje.

Cijeli put od Lonjskog polja do juga Afrike iznosi između 12 000 i 15 000 kilometara, a ovisno o dostupnosti odmorišta i količini hrane na tom putu, selidba može potrajati između dva i četiri mjeseca.

Mlade rode ne znaju put do Afrike već ga uče leteći s roditeljima i drugim iskusnijim letačima. Za njih je tada vrlo važno zapamtiti raspored planina, pružanje rijeka, izmjenu kopna i mora kako bi i one jednog dana mogle svoje mlade ptiće sigurno dovesti na to daleko odredište.
Na početku svog puta naše rode prvo prate rijeku Dunav do Bugarske, zatim skreću na jug preko Grčke, prelijeću Tursku, Siriju, Libanon i Izrael. Uskoro stižu na afrički kontinent gdje od Egipta prate dolinu rijeke Nil te preko Sudana i drugih afričkih država stižu do svog cilja u Južnoafričkoj Republici.

Dolaskom proljeća polako se i rode vraćaju s juga, a rode su vjerojatno najpoznatiji glasnici tog godišnjeg doba. Po povratku odmah marljivo popravljaju gnijezda i polažu jaja iz kojih će brzo izviriti mali kljunovi, baš kao što su ovaj tjedan izvirili u Zoološkom vrtu.

Zoo, 9. svibanj 2015.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA