NOVE NJUŠKE ZOO VRTA

ODABRANA SU IMENA ZA BEBE ALPAKE I VALABIJA: LOTTA i PIPPIN

Nešto je romantično u maksimirskoj šumi. Potvrđuju to i stanovnici Zoološkog vrta grada Zagreba. Prije nepuna dva tjedna iz majčina je tobolca provirila glavica crvenovratog valabija. Spol mu se još ne zna jer na svijet dolazi majušan kao zrno papra i u majčinu će tobolcu provesti 280 dana. Tata Tyson zaštitnički čuva mladunče i svoje tri ženke od kojih je jedna postala majka.

Crvenovrati valabiji (Macropus rufogriseus) ime su dobili po crvenkastom krznu na ramenima i zatiljku. Ostalo im je krzno sivkasto, a prsa i trbuh su bijeli. U prirodnom staništu Australije najviše borave u šipražju i eukaliptusovim šumama gdje se hrane travom i zeljastim biljem. U sušnim razdobljima vodu crpe iz sočnog korijenja. Rep koriste kao oslonac, a tijekom velikih vrućina hlade se lizanjem dlanova i ruku.

Alpake pak više muči hladnoća, pa su diljem svijeta poznate po gustoj dlaci koju dobivaju zimi. Njihove boje mogu varirati – od plavkasto sive preko smeđe do crne.

Krzno jedinstvenih šara krasi neodoljivo žensko mladunče crnke Annike i mužjaka Jaspera koje je na svijet došlo prije tjedan dana. Pod majčinim budnim okom mladunče je napravilo i prve korake. Naime, kad se alpake okote, ženka ne prilazi mladuncu dok samostalno ne stane na noge. Ako ženka osjeti da je mladunče u opasnosti, pljuvanjem će pokušati otjerati neprijatelja.

Alpake (Lama pacos) južnoameričke su deve poznate po svojoj društvenosti. Žive u krdima i to ne samo s drugim alpakama, nego mogu živjeti i s kozama, ovcama i ljamama. Mužjaci i ženke razlikuju se, među ostalim, i po zubima. Mužjak ima mnogo duže gornje i donje sjekutiće te donje očnjake.

Budući da mladunci još nemaju imena, Zoološki vrt poziva sve da preko Facebook stranice daju svoj prijedlog imena novim njuškama Maksimira.

Nakon glasanja putem Facebook stranice Zoološkog vrta, tim Zoo-a je odabrao imena. S najviše glasova odabrana imena su Lotta za bebu alapke i Pippin za bebu crvenovratog valabija. Imena je predložila ista osoba, Daliborka Kesic Stamf. Njezini prijedlozi dobili su najviše glasova od Zoo ekipe, ali i najviše lajkova na Facebook stranici.

Zoo, 14. studeni 2014.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA