Dik-dik

NEODOLJIVO NAMIGIVANJE DIK-DIKOVA

Jeste li znali da u Zoološkom vrtu grada Zagreba žive predstavnici jedne od najmanjih vrsta antilopa na svijetu?

Riječ je o dik-dikovima, antilopama koje teže najviše pet kilograma, a ime su dobile po načinu glasanja. Naime, pri upozoravanju na opasnost i bijegu te simpatične životinje „zvižde“ kroz nos pri čemu se čuje zvuk nalik na „zig-zag“ ili „dik-dik“. U trku mogu dosegnuti brzinu od 42 kilometra na sat. Izvrsno su prilagođene životu u sušnoj istočnoj Africi, pa piju iznimno malo vode. Mužjaci imaju male rogove, a ženke su najčešće nešto veće od mužjaka.

Ljubav između prvih zagrebačkih dik-dikova rasplamsava se, a pritom im na ruku ide i raslinje koje poprima romantične boje jeseni dok nastambom odzvanja pjev egzotičnih ptica.

Jednogodišnja ženka u Maksimir je proljetos stigla iz Francuske, a dva mjeseca stariji mužjak iz Njemačke. Djelatnici Vrta u te su se simpatične životinje zaljubili na prvi pogled. Dik-dikovi su prepoznatljivi po velikim očima, a u krajičku oka nalaze im se periorbitalne žlijezde. Koriste ih za označavanje teritorija što izgleda kao da očima trljaju grmlje, grančice, lišće...

„Naši mužjak i ženka brzo su se zbližili, a s vremenom su postali nerazdvojni. Svojim odnosom približavaju nam i odnos dik-dikova u prirodi. Za razliku od drugih antilopa koje žive u krdima, dik-dikovi su monogamni i uživaju u životu u paru“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

 

Dik - dikovi su smješteni u Volijeri za afričke ptice gdje životni prostor dijele s govedaricama, gakovima, ibisima, utvama, rodama, afričkim žličarkama, krunatim ždralovima i batoglavim čapljama.

 

Zoo Zagreb, 27. rujan 2017.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA