U ZOO VRTU

KRALJEVSKO POJAČANJE U ZOO VRTU

Obitelj zagrebačkih lavova postala je bogatija za dva člana koji su na svijet stigli 16. lipnja. Budući da je riječ o prvim mladuncima jedanaestogodišnje lavice Nyote koja je sa sestrom Ayanom u Zagreb stigla iz Amsterdama, i desetogodišnjeg lava Lea pristiglog iz Subotice, cijeli je čopor prema njima izrazito zaštitnički nastrojen. Kako kažu timaritelji, mladunce čuvaju kao kap vode na dlanu. Majka je pritom, naravno, najveća zaštitnica. Svoje potomke drži na oku 24 sata na dan.

„Lavove se opravdano smatra kraljevima životinja, ali jedna od situacija kad najbolje možete vidjeti svu njihovu snagu, jest kada štite svoje mlade. Nyota je prvih tjedana bila jako nepovjerljiva prema svima, pa bi glasnom rikom i zastrašujućim kretnjama tjerala sve koji bi im se približili. Sada se navikla na timaritelje i djelatnike Vrta koji se o njima brinu, no nepoznatima ne da blizu“, reakao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba te pojasnio da su djelatnici Vrta činili sve kako bi lavlju obitelj proteklih tjedana poštedjeli nepotrebnog uznemiravanja.

Lavlja nastamba Kidepo

 

Iz tog se razloga još ne zna ni spol lavića. On će se odrediti kad se lavići počnu odvajati od majke te će ih se tada moći na miru pregledati.

„Lavići su vitalni i agilni, tj. zaista lijepo napreduju. Mama ih kvalitetno hrani, a oni svakim danom postaju sve odvažniji, pa sve češće izlaze i u vanjski dio nastambe“, rekla je zoologinja u Vrtu Dijana Beneta.

Čudesni okot velikih mačaka potvrda je da lavovi u Zagrebu imaju dobru skrb, ali i odlične stambene uvjete. Naime, riječ je o prvim lavićima koji su na svijet došli u novoj nastambi lavova – na Lavljoj stijeni Kidepo.

Prvi susret lava Lea i naše lavice

 

Kako bi i druge životinje dobile što bolje uvjete života, u tijeku je prva faza modernizacije Vrta. Iz ovog razloga građanima je otežan pristup nekim dijelovima Vrta unutar kojih je i nastamba lavova. U boljem pogledu na zagrebačke lavove građani će moći uživati nakon završetka radova o kojima ćemo obavijestiti putem naše internetske stranice, a tada će ih i njihova mama Nyota pustiti da samostalno istražuju svoju nastambu, zasigurno na zadovoljstvo svih posjetitelja Zoo vrta.

 

Video lavljih mališana možete pogledati ovdje:

 

 

 

Zoo, 2. kolovoz 2016.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA