6. RUJAN

I SUPOVI IMAJU SVOJ DAN

Povodom Međunarodnog dana supova, koji se obilježava 6. rujna, objavljujemo sudjelovanje naše Ustanove u dva projekta koji intenzivno rade na zaštiti bjeloglavih supova u prirodi.

Tijekom 2014. godine potpisan je ugovor o suradnji između Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba, Javne ustanove „Priroda“, Primorsko-goranske županije, udruga Biom i Tramuntana, Grada Cresa i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu na projektu osnivanja i uređenja Centra za posjetitelje u Belom na otoku Cresu. U centru će se odvijati edukacija javnosti i promocija zaštite prirode s težištem na bjeloglavim supovima. Uz centar se planira i izgradnja volijere, hranilišta, te prostor za prihvat i rehabilitaciju ozlijeđenih supova. Zoološki vrt grada Zagreba svoje je znanje i stručnjake stavio na raspolaganje budućem centru, uz već uobičajene aktivnosti na polju edukacije svojih posjetitelja.

Projekti očuvanja bjeloglavog supa postoje već dulje vrijeme u svijetu, a nama najbliži odvija se u jugoistočnom dijelu Alpa, odnosno u rezervatu Lago di Cornino gdje djeluje prihvatilište za supove, zajedno s hranilištem koje već dugi niz godina posjećuju i naši „dalmatinski“ supovi. Zoološki vrt grada Zagreba jedan je od partnera koji sudjeluju na očuvanju bjeloglavih supova u rezervatu Lago di Cornino. Suradnja se odvija od 2012. godine. Povodom Međunarodnog dana supova, rezervat Lago di Cornino na slobodu planira pustiti jednog mladog mužjaka bjeloglavog supa, a ime koje su mu nadjenuli saznat ćemo za vrijeme njegova prvoga leta. Mladi mužjak rođen je u volijeri rezervata i danas po prvi put izlazi u svoje prirodno stanište.

O SUPOVIMA

Bjeloglavi supovi (Gyps fulvus) do prije stotinjak godina naseljavali su gotovo cijelu našu zemlju, dok se danas gnijezde samo na području Kvarnera, osobito na otoku Cresu. Kao isključivi strvinari, izuzetno su važni za očuvanje ravnoteže u ekosustavu i živjeli su u sprezi s lokalnim ovčarima kojima je bilo praktički nemoguće zakopati strvine ovaca u negostoljubivom kršu. Creska kolonija jedinstvena je u cijelome svijetu jer se supovi gnijezde na okomitim, opasnim liticama tik nad morem. Kolonije supova neprocjenjivo su prirodno blago u turističkom i znanstvenoistraživačkom smislu, ali usprkos tim saznanjima broj im se u Hrvatskoj smanjuje. Mnogo supova ugine za vrijeme svog prvog leta, prestrašeni turistima u kajacima i gliserima ili pak postanu žrtve krivolova.

Pozivamo vas da prilikom posjete Zoološkom vrtu obratite posebnu pažnju na supove, odabrete miljenika i postanete mu posvojitelj!

Zoo, 6. rujan 2014.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA