U ZOO VRTU

GOTOVA JE JOŠ JEDNA “ZIMA OKO SVIJETA”

Zoološki je vrt i ove godine, u suradnji s agencijom PaPRika pripremio poseban program za svoje posjetitelje pod nazivom “Zima oko svijeta” koji se održavao u razdoblju od 4. do 15. siječnja 2017. Pripremili smo 6 različitih šatora i dva edukacijska centra u kojima su bili postavljene tematske cjeline. Na taj način, posjetitelji su mogli  uz pomoć raznovrsnih preparata i posebno uređenih šatora istražiti i vidjeti kako izgleda zima u raznim dijelovima svijeta.

 

 

Zadnji tjedan “Zime oko svijeta” temperature su bile ispod nule, a to je našim posjetiteljima pružilo pravi doživljaj zime te nam je snijeg dodatno uljepšao sveukupni dojam, pogotovo djeci koja su željno istraživala svaki šator s ciljem da nešto i nauče. Izložbu je vidjelo više od 3000 posjetitelja što nam je zaista drago, jer iskusiti Zoološki vrt zimi, pod snijegom, je zaista poseban  ugođaj.

 

Posjetitelji su u ovim paviljonima uz vizualno lijepo uređene tematske cjeline, mogli dotaknuti raznolike preparate i saznati kako su se pojedine biljke i životinje prilagodile na zimu. Prilikom obilaska, posjetitelji su se mogli ugrijati uz Gardenolo čajeve Spider grupe iz Pitomače, a svaki vikend, Kroki Kroket je održavao kreativne radionice za djecu. Također, mogli su upoznati i neke vrste životinja koje nisu u stalnoj izložbi Zoološkog vrta, kao npr. najvećeg raka na svijetu kokosovog raka ili posebnu vrstu pustinjskog guštera koji, kada je u opasnosti, koristi poseban način obrane. Možemo reći da on “šprica” krv iz očiju na svog neprijatelja kako bi ga zbunio i dobio priliku da pobjegne. Također za one najhrabrije, imali smo životinje koje su se mogle dotaknuti, našu mliječnu zmiju i vijetnamskog paličnjaka.

 

 

 

Mjesta koja ste ove godine mogli istražiti:

1. Alpe

Posjetitelji su mogli saznati koje vrste životinja žive na određenim nadmorskim visinama, kao i dotaknuti krzno risa. 

 

2. Europa – listopadna šuma 

U ovom šatoru posjetitelji su mogli saznati kako izgleda zima koja je karakteristična za naše krajeve, a vikendom su održavane kreativne radionice Kroki Kroketa.

 

3. Sjeverna Azija – crnogorična šuma

U ovom šatoru su bile predstavljene gotovo beskonačne zimzelene šume u kojima vlada najveća mačka na svijetu tigar, a od preparata su bili izloženi lubanja medvjeda kao i krzno sibirskog tigra. Također, u ovom šatoru mogli ste isprobati i kupiti proizvode od buče koje nam je osiguralo OPG Hukavec.

 

4. Afrika – savana

Posjetitelji su mogli saznati kako izgleda savana u ovo doba godine. Od preparata, mogli ste dotaknuti lubanje od lava i čimpanze, pero i jaje od noja, rog od sabljorogog oriksa i zub od slona.

 

5. Hrvatska – močvare Lonjskog polja

U ovom šatoru, posjetitelji su mogli saznati kako žive ptice stanarice koje naseljavaju Lonjsko polje, kao i ptice koje sele na Jug.

 

6. Mediteran

U ovom šatoru mogli ste saznati kako izgleda zima na području Mediterana, i pobliže upoznati život bogomoljki i dalmatinskog pelikana koji je nekada živio i kod nas u Hrvatskoj.

 

7. Američke i australske pustinje

U edukacijskom centru (crvena zgrada) posjetitelji su se mogli upoznati s pustinjama svijeta koje su malo drugačije od pustinja u Africi. Koje vrste životinja i kaktusa žive i na koje su se sve načine prilagodili surovim uvjetima. Također, mogli ste stupiti u kontakt sa živom zmijom.

 

8. Jugoistočna Azija – tropske šume

U novom edukacijskom  centru posjetitelji su se mogli saznati kako izgledaju tropske kišne šume u ovo doba godine kao i stupiti u kontakt s vijetnamskim paličnjakom.

 

Sudionici na programu:

 

KROKI KROKET  – kreativna radionica 

Curaprox – radionica oralne higijene 

 

 

OPG Hukavec – bučino ulje

OPG Kelečić – obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo

Spider grupa Pitomača - donator Gardenolo čajeva

 

 

Nadamo se da ste se zabavili, nešto naučili i da ćemo se družiti i iduće godine na Zimi oko svijeta!

 

Zoo, 17. siječanj 2017.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA