92. ROĐENDAN ZOO VRTA

DVOSTRUKO SLAVLJE U ZOOLOŠKOM VRTU

U subotu, 10. lipnja, slave se 92. rođendan Zoološkog vrta grada Zagreba i 1. rođendan lavića Tume i Uzuri. Program traje od 11 do 18 sati.

Prigodni program počinje u 11 sati posluživanjem torte obitelji lavova te uručivanjem posebnog rođendanskog dara njezinim najmlađim članovima.

Posjetitelji će velikom tortom biti počašćeni na Zebrinu trgu.

Devedeset i drugi rođendan Zoološki vrt grada Zagreba slavi pomlađena lica. Naime, prvi je to rođendan Vrta nakon dovršetka prve faze modernizacije u sklopu koje je izgrađeno deset, a obnovljeno devet objekata. Zahvaljujući tome Zoološki je vrt stekao još bolje uvjete za obavljanje svojih zadaća: znanstveno-istraživački rad, zaštitu ugroženih vrsta te edukaciju o životinjskom svijetu i njegovoj povezanosti s čovjekom.

U subotu građane očekuje bogat edukativno-zabavni program o lavovima i afričkoj savani.

 

 

Važnu ulogu u priči edukatora imat će lavići Tuma i Uzuri. Iza njih ostaje uzbudljivih godinu dana. Svakim danom sve su samostalniji. Sve hrabrije istražuju teritorij i vježbaju predatorske vještine.

Posebno im je zanimljiv bio prvi susret s vodom. Opazivši ribe u mladim se lavovima probudio instinkt lovca. U igri uživaju, pa im kako bi dodatno potaknuli njihovo prirodno ponašanje, zoolozi i timaritelji redovito obogaćuju životni prostor. Pritom se mogu uočiti razlike u karakteru Tume i Uzuri. Mužjak je razigraniji, a ženka odvažnija.

Kad ih nešto poput jakog zvuka ili niskog preleta ptice prestraši, utjehu traže u čoporu. Mama im je najveća zaštitnica. S njom se vole maziti te u njezinoj blizini odmarati. Iako je odgoj u lavljem svijetu ženski posao, tata se s mladuncima povremeno igra. U igri s lavićima sudjeluje i teta, lavica koja ih podučava i hijerarhiji.

Njihova nastamba u subotu će se pretvoriti u mali edukacijski centar. Posjetitelji će tamo zahvaljujući preparatima vezanima uz lavove moći upoznati biologiju te život lavova u divljini. Poseban model predstavljat će hranidbeni lanac te dinamiku ekosustava savane. Koje životinje s lavovima dijele životni prostor, posjetitelji će moći doznati na Zebrinu trgu. Tamo će moći ostaviti i rođendanske čestitke zagrebačkim lavićima. Kreativci će se moći uključiti u radionicu izrade lavljih ušiju i repa, a za razgibavanje se priprema poligon Lavlja avantura. U Afričkom selu djecu očekuju predstave mađioničara te bubnjarske radionice, a kraj Ribareva mosta oslikavanje lica u motive afričkih životinja. Dobro raspoloženje dodatno će začiniti razigrane maskote.  

Rođendan lavića imat će i humanitarnu notu. U sklopu akcije „Afrika – Možemo zajedno“ Dejana Nemčića u suvenirnici Vrta postavljena je kutijica u koju posjetitelji mogu ubaciti novac za liječenje afričke djece od malarije. Jedan lijek stoji pet kuna.

 

AKTIVNOSTI

1. KAMPANJA „Vratimo divljinu!“ i „Zelena mreža“

Predstavljanje kampanje i edukativni kutak o važnosti biološke raznolikosti. Predstavljanje „Zelene mreže“.

AKTIVNOSTI: izrada hranilica i kućica za životinje.

 

2. EDUKATIVNA IGRA – POLIGON „Lavlja avantura“

 

3. LIKOVNA RADIONICA: LAVLJI REPOVI I UŠI

AKTIVNOSTI: – izrada lavljeg repa od papira u boji i špage

                          – izrada lavljih ušiju od papira u boji

 

4. EDUKATIVNI KUTAK O SAVANI

Prikaz savane i objašnjenje hranidbenih lanaca te odnosa ekosustava savane.

AKTIVNOSTI: edukativna igra.

 

5. EDUKATIVNI KUTAK O LAVOVIMA

Preparati i modeli vezani uz lavove (lubanja, dlaka, otisak šape, model zuba, itd.). Saznajte sve o biologiji i načinu života lavova.

 

6. EDUKATIVNI KUTAK O ŽIVOTINJAMA SAVANE

Upoznavanje životinja koje žive u afričkoj savani i dijele prostor s lavovima pomoću raznih preparata i informacija.

 

IGRA „Zoo detektiv“ – uključuje sudjelovanje na aktivnostima kutcima i sakupljanje žigova, a na kraju sudionici dobivaju malu nagradu.

 

 

Zoo, 7. lipanj 2017.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA