ODLAZAK IZ ZAGREBA

ČETIRI MLADE RODE DOSELILE U LONJSKO POLJE

U Lonjsko su polje puštene rode koje su se proljetos izlegle u Zoološkom vrtu grada Zagreba. U prirodi su se pridružile mladuncima koji jačaju kondiciju za svoj prvi let na jug.

Nebom iznad Lonjskog polja od srpnja kruže i četiri zagrebačke rode. Riječ je o mladuncima para čija je stalna adresa Zoološki vrt grada Zagreba. Zoološki je vrt time nastavio tradiciju puštanja u prirodu mladunaca bijele rode. U Lonjsko polje rode izlegnute u Vrtu puštaju se već devet godina, a do sada je tamo svoj novi dom pronašla 31 mlada zagrebačka roda.

Zagrebačke mladunce u Lonjskom polju očekuje obilje hrane i jato s kojim će prvo jačati letačku kondiciju, a onda se i uputiti u Afriku. Njihov napredak u prirodi će nadzirati djelatnici Parka prirode Lonjsko polje, jer oni s velikom pozornošću prate sve rode koje proljeće i ljeto provode na tom području. Nakon prošle za rode izuzetno plodne godine kada su iz gnijezda izvirivala prosječno 3.2 mladunca, ove je godine u parku prirode mladih roda manje. Svaki par ima po jednog mladunca. 

Bijela roda u Hrvatskoj je zakonom zaštićena vrsta ptica. Ta gnjezdarica čiji je latinski naziv Ciconia ciconia, živi u srednjoj i istočnoj Europi, a uoči zime kreće na seobu u Afriku. Na taj će fascinantan put rode iz Lonjskog polja krenuti idući mjesec.
 

Zoo, 11. kolovoz 2014.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA