U ZOO VRTU

Vratimo divljinu! Pružimo ruku našim divljim vrstama i sačuvajmo raznolikost

Zoološki vrt grada Zagreba u subotu, 16.4.2016. od 11 – 18 sati pokreće veliku međunarodnu kampanju pod nazivom Vratimo divljinu, čiji je cilj očuvanje lokalne biološke raznolikosti.

Nikada prije nije bilo veće potrebe za što učinkovitijim očuvanjem prirodnog svijeta. Potrebno je ukazati na vrijednost očuvanja prirode i pojasniti značenje ugroženih vrsta čime se, u širem, globalnom kontekstu podiže svijest o zaštiti prirode.

Kampanja izvornog naziva „LET IT GROW“ okuplja tri najveća europska znanstvena udruženja – Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija (EAZA - European Association of Zoos and Aquaria), Međunarodno udruženje botaničkih vrtova za očuvanje ugroženih vrsta (BGCI - Botanical Gardens Conservation International)i Europska mreža znanstvenih centara i muzeja (Ecsite - network of European Science Centres) koji zajedničkim snagama nastoje očuvati autohtone zajednice biljaka i životinja, ekosustave, spriječiti smanjenje biološke raznolikosti te štetan utjecaj invazivnih vrsta.

Zoološki vrt grada Zagreba sudjelovat će u ovoj kampanji kroz razne aktivnosti, a svečani početak kampanje bit će obilježen posebnim događanjem u Zoo vrtu u subotu 16.4.2016.

 

Kampanja je usmjerena na osiguravanje pravih alata za zajednice koje će se uključiti u pomoć oporavku prirode i to kroz:

1.       Dizanje svijesti o biološkoj raznolikosti, spoznaji što je ona i zašto je za sve nas važna.

2.       Pomaganje zajednicama i pojedincima u postavljanju prostora za autohtone vrste u parkovima, vrtovima, na balkonima…

3.       Mjerenje biološke raznolikosti na odabranim mjestima na jednodnevnim događanjima  u 2016. i 2017. godini.

 

Tijekom 2016. i 2017. godine u čitavoj Europi i šire organizirat će se aktivnosti čiji je cilj započeti oporavak autohtonih vrsta i širenje dobrobiti koje one znače za prirodu i našu zajednicu.

KAMPANJA 2016./17. - VRATIMO DIVLJINU!

Kao jedna od aktivnosti kojima će se Zoološki vrt priključiti kampanji je i osnivanje „Zelene mreže“ kojoj će cilj biti doprinos očuvanju lokalne biološke raznolikosti. Srdačno pozivamo što veći broj građana da se priključe ovoj mreži sa svojim vrtovima, balkonima i svim površinama u svom posjedu na kojima će lokalnim vrstama ponuditi oazu i time pomoći očuvanju lokalne bioraznolikosti. Sve o ovom projektu moći ćete saznati u subotu na našem događanju, ali i pokazati dobru namjeru i staviti svoj potpis za očuvanje divljine.

ZELENA MREŽA BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI

 

PROGRAM DOGAĐANJA:

RADIONICE

  • radionica izrade hranilica za leptire
  • radionica izrade hotela za kukce

IGRA

  • poligon crvene vjeverice

EDUKATIVNI KUTAK

  • edukativni kutak o invazivnim vrstama
  • kontakt s crvenouhom kornjačom
  • kutak o Zelenoj mreži i prikupljanje potpisa za uključivanje u očuvanje lokalne bioranolikosti

 

Nadamo se da ćete s nama obilježiti početak ove vrijedne kampanje. Vidimo se u subotu!

 

Više o kampanjama Zoo vrta saznajte ovdje.

 

Zoo, 13. travanj 2016.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA