Subota, 20. svibnja, od 10 do 18 sati

MEĐUNARODNI DAN BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI – „VRATIMO DIVLJINU!“

Međunarodni dan biološke raznolikosti u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba obilježiti u subotu, 20. svibnja, od 10 do 18 sati. Ove je godine naglasak stavljen na lokalnu biološku raznolikost i međunarodnu kampanju „Vratimo divljinu!“

Događaj će započeti otvorenjem izložbe „Veleposlanici za biološku raznolikost“. Fotografije koje su strani veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj snimali u Vrtu pod vodstvom Damira Hoyke, bit će izložene na Edukacijskom trgu.
Za posjetitelje se pripremaju i mnogobrojni edukativni sadržaji zahvaljujući kojima će moći naučiti kako očuvati biološku raznolikost u vlastitoj okolini. Tako će na Labuđem otoku vidjeti primjere uređenja vrtova, okućnica i drugih prostora važnih za opstanak biljnih i životinjskih vrsta u gradovima.
Djeca će se moći uključiti u izradu hranilica za leptire, hotela za kukce i pojilica za ptice.
Budući da je 20. svibnja i Svjetski dan pčela, u Vrt stiže udruga pčelara Pčelinjak. Njezini će članovi posjetitelje upoznati s tim sićušnim marljivim životinjama zahvaljujući kojima dobivamo niz zdravih proizvoda.
Pčelama je nadahnuta i igra spretnosti Zujalica. Za tu je igru osmišljen poseban poligon koji otkriva koliko je kukcima teško snaći se u urbanom okruženju.
Edukatori će zainteresirane podučavati o invazivnim vrstama, biljkama i životinjama koje ugrožavaju autohtonu floru i faunu.
Za biološku raznolikost važne su i vrste koje se ne mogu vidjeti golim okom. Zato će u Edukacijskom centru biti organizirano promatranje mikroskopskih životinja i preparata digitalnom lupom.
Na Zebrinu trgu posjetitelji će se moći upoznati s međunarodnom kampanjom Vratimo divljinu! te Zelenom mrežom biološke raznolikosti.

PROGRAM:

1. INVAZIVNE VRSTE
 lokacija: PORED PAVILJONA ZA PTICE MOČVARICE
Na ovom edukativnom kutku posjetitelji će se moći upoznati s nekim biljnim i životinjskim invazivnim vrstama te saznati koliko su one velika opasnost za našu biološku raznolikost.

2. KAKO VRATITI DIVLJINU
 lokacija: LABUĐI OTOK
Na Labuđem otoku posjetitelji mogu vidjeti primjere uređenja vlastitih vrtova i okućnica odnosno važnih sadržaja za rast, razvoj i opstanak brojnih biljnih i životinjskih vrsta u urbanim sredinama.

3. IGRA NA OTVORENOM: Poligon „Zujalica“
 lokacija: KOD LAVOVSKOG MOSTA
Kroz ovu igru spretnosti najmlađi posjetitelji otkrit će koliko je pojedinim životinjama teško snaći se u urbanom okruženju.

4. VRT ZA PTICE
 lokacija: ZEBRIN TRG (pored volijere)
Ovdje će se moći saznati što je sve potrebno pticama u našim vrtovima te što možemo učiniti kako bi spriječili njihovo zalijetanje u staklene površine. Na radionici izrađivat će se hranilice i pojilice za ptice.

5. ZELENA MREŽA
 lokacija: ZEBRIN TRG
Posjetitelji će se moći upoznati s međunarodnom kampanjom „Vratimo divljinu!“ (Let it Grow!) te projektom „Zelena mreža biološke raznolikosti“ kojima je cilj očuvanje lokalne biološke raznolikosti.

6. VRT ZA LEPTIRE
 lokacija: ISPRED PAVILJONA ZA MAJMUNE
Na ovom kutku moći će se saznati što je sve potreno leptirima za preživljavanje u urbanim sredinama – kako osigurati hranu odraslim leptirima i njihovim gusjenicama. Na radionici će se izrađivati hranilice za leptire.

7. PČELE I DRUGI KUKCI
 lokacija: ISPRED DOMAĆE HIŽE
Posjetitelji će se upoznati s važnošću pčela i drugih kukaca u ekosustavima i koliko oni znače za biološku raznolikost. Također saznat će što je sve potrebno kukcima kako bi se zadržali u našim vrtovima i okućnicama te kako izraditi „hotele“ za kukce svih veličina.
Kako je 20. svibnja proglašen Svjetskim danom pčela Zoo vrt i Udruga pčelara „Pčelinjak“ predstavit će pčele i pčelinje proizvode.

8. LABORATORIJ BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI
 lokacija: EDUKACIJSKI CENTAR – CRVENA DVORANA
Osim svima poznatih šarenih leptira, ptica pjevica te malih slatkih sisavaca, postoje vrste koje ne možemo vidjeti golim okom, a jednako su važne za biološku raznolikost. Posjetitelji će na ovome kutku moći pomatrati mikroskopske životinje i preparate digitalnom lupom.

9. IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „Ambassadors 4 Biodiversity“
 lokacija: EDUKACIJSKI TRG

Zoo, 17. svibanj 2017.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 18:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 17:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA