ZA LJUBITELJE MAČAKA

LAVLJE SLAVLJE

U subotu, 30. svibnja, od 10 do 16 sati posjetitelji će moći na edukativnom kutku „Čoporativno druženje“ saznati po čemu su lavovi slični, a po čemu različiti od ostalih mačaka našeg Zoo vrta ili istraživati poput pravih arheologa dok iskapaju fosile špiljskog lava iz pješčanika. Svi kreativno raspoloženi moći će izraditi vlastite dalekozore za promatranje lavova poput safari rendžera ili pak lavlje maske u sklopu kreativne radionice „Safari“. A svi koji žele postati originalni selfie moći će se fotografirati s našom maskotom, lavom Kidepom.

Svakako nam se pridruže i na javnom hranjenju lavova u 10 sati kada će se lavovima poslužiti njihov omiljeni specijalitet jelo – „boeuf cru“ (franc. sirova govedina).

ELEGANTNI LOVCI

Mačke su mišićavi i elegantni lovci bilo da se radi o našim domaćim mačkama ili o velikim grabežljivim slobodnjacima prisutnim na području Afrike, Azije, Europe i obiju Amerika. U svijetu je do danas opisano 37 vrsta mačaka koje se, s obzirom na svoju veličinu tijela, mogu svrstati u velike i male mačke. Naš Zoološki vrt dom je nekim velikim, ali i malim mačkama.

Na „Lavljem slavlju“ upoznat ćemo vas s nekim od naših mačaka, a započetak ćemo vam predstaviti vladajući čopor: lava Lea i njegove družice, Ayanu i Nyotu. Osim što su jedine mačke koje žive u čoporu, lavovi su glavne face među mačkama i s obzirom da ih se naziva kraljevima životinja, a također imaju i stila. To su jedine mačke koje imaju grivu i čuperak na kraju repa.

Uz sve nabrojene epitete lavovi ipak nisu naše najzgodnije mačke. Dopustite da vam predstavimo geparda Sifu koji sa svojim tankim i dugačkim nogama i vitkim tijelom, malom glavom i pandžama koje su poluuvlačive, nosi titulu najelegantnije mačke u našem vrtu.

Jedan skok nasuprot vladajućeg lavljeg čopora nalaze se i naši euroazijski risevi Brko i Blu. Risovi su prepoznatljivi po svojim čupercima na ušima i kratkim repićima, ali i po načinu lova. Tijekom lova nečujno se približe svome plijenu i u odgovarajućem trenutku skoče na njega i tako ga svladaju.

Risovi, kao i naš sljedeći par, skoro su jednako nevidljivi u prirodi i samo ih rijetki za svog života uspiju vidjeti u divljini. Riječ je o kineskim leopardima. No koja je čast vidjeti tako lijepu mačku. Krzno im je gusto i duge dlake u narančasto-smeđim nijansama prošarano crnim pjegama. Na kraju tijela im imaju rep dužine skoro 100 cm. Procjenjuje se da danas živi svega 3500 leoparda, a dva možete vidjeti u našem Vrtu, Anjuna i njegovu partnericu Liru.

PREGLED PROGRAMA

Javno hranjenje lavova (u 10 sati)
- timaritelji pričaju o lavovima dok se lavovi hrane

Edukativni kutak „Čoporativno druženje“
- edukator Vas uvodi u svijet mačaka i upoznaje vas s lavovima i ostalim mačakama uz razne preparate poput zuba, donje čeljusti, pandža, otiska šapa lava i geparda, krzna risa i drugih

Radionica „Arheolozi lavljeg srca“
- edukativna radionica na kojoj se posjetitelji Zoo vrta mogu okušati u ulozi arheologa i iskopavati dio kostura špiljskog lava koji je nekoć živio i na području Hrvatske

Kreativna radionica „Safari“
- izrada kartonskih dalekozora
- crtanje lava akrilnim bojama tehnikom plastičnih vilica i čaša
- izrada vlastitih lavljih maski

Zoo, 27. svibanj 2015.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA