ZEMLJA HANUMAN LANGURA

ČARI INDIJE

Upoznajte čari daleke Indije u subotu, 31. svibnja 2014., kada ćemo kuhati najveći curry u gradu Zagrebu, a domaćini će biti indijski sveti majmuni – hanuman languri.

Po prvi puta Zoološki vrt grada Zagreba svojim posjetiteljima predstavlja kulturu i običaje Indije prigodnim programom za sve uzraste u trajanju od 11 do 18 sati, u suradnji s Veleposlanstvom Indije i Indijskim kulturnim centromOvo je savršena prilika za upoznavanje indijskog plesa, drevnog pisma, likovne umjetnosti, mirisnih začina i čajeva te indijskih specijaliteta.

Naravno, najveće zvijezde ovog događanja bit će zagrebački hanuman languri, o čijem uzbudljivom životu u zagrebačkom zoo vrtu govori i virtualna izložba koju će u 12 sati otvoriti osobno veleposlanik Indije, a ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane da se okušaju u kreativnosti i sudjeluju u malom natječaju. Netom prije samog otvorenja izložbe skuhat ćemo najveći curry u gradu Zagrebu, uz neke druge tradicionalne indijske recepte te vas pozivamo na kušanje i uživanje u mirisima, okusima i drugim ČARIMA INDIJE!

PROGRAM

Indijski plesPRIPOVJEDAONICA – „Indijske bajke“
(na katu paviljona „Insektarij“)
Poslušajte nekoliko vrlo kratkih, ali živopisnih indijskih bajki i legendi. Trajanje svake priče je oko 5 minuta.

INDIJSKA TETOVAŽA
(kod Lavljeg mosta)
Vrijeme je za nešto posve novo – tradicionalne indijske biljne tetovaže. Za tetoviranje motiva biljaka i cvijeća koristi se prirodna kana (henna), a tetovaže su kratkotrajne i neškodljive.

PLESNA RADIONICA – Indija u plesnim pokretima
(ispred paviljona „Duh monsunskih šuma“)
Pokušajte savladati pokrete indijskog plesa – kako nogama, tako i rukama. Pokreti ruku – mudre – simboliziraju razne indijske životinje i biljke.

DREVNO PISMO DEVANAGARI
(Afričko selo)
Upoznajte drevno indijsko pismo i ponesite sa sobom suvenir u obliku imena, poruke ili pozdrava, ispisan tim pismom.

► LIKOVNA RADIONICA – Rangoli
(pored nastambe za vukove)
Pridružite se i sudjelujte u izradi velike podne slike u skladu s indijskom tradicijom. Koristit će se isključivo prirodni i neškodljivi sastojci – brašno bojano biljnim jestivim bojama.

► ZAGREBAČKI HANUMANI
(pored paviljona za majmune)
Na iPadima istražite i prikažite svoj doživljaj zagrebačkih indijskih svetih majmuna – HANUMAN LANGURA!

Sve radove objavit ćemo na našem facebook profilu, a oni radovi koji skupe najviše lajkova bit će nagrađeni od strane Indijskog kulturnog centra i Zoološkog vrta. Također na ovome kutku možete razgledati virtualnu izložbu ZAGREBAČKI SVETI MAJMUNI koja je posvećena hanuman langurima koji žive u zagrebačkom Zoološkom vrtu, a govori o suradnji, zajedničkom trudu i nesebičnom žrtvovanju ljudske i majmunske vrste za očuvanje jednog života.

MIRISI INDIJE
(pored paviljona za majmune)
Na ovom se kutku posjetitelji mogu upoznati s osebujnim indijskim začinima i čajem od đumbira. Ispitajte njihove boje, opojne mirise i teksture, a sve znatiželjne očekuju recepti i mali pokloni.

KUHAMO U ZOO VRTU NAJVEĆI ZAGREBAČKI CURRY
(pored paviljona za majmune)
Ovo je prava prilika za kušanje indijskih specijaliteta, a samo za ovu prigodu skuhat ćemo najveći curry u Zagrebu! Dobar tek!

Zoo, 26. svibanj 2014.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA