HRANILICE ZA PTICE

BRINITE O NAŠIM PERNATIM PRIJATELJIMA

Hranjenje ptica zimi pruža nam izvrsnu priliku za promatranje raznih vrsta koje dolaze na hranilice. Iako ptice u pravilu uspijevaju pronaći dovoljno hrane da prežive zimu, broj ptica koji u tome uspije svakako ovisi o temperaturi zraka, padalinama i dostupnosti hrane. Kako bismo pomogli pticama u pronalasku hrane i olakšali im preživljavanje do proljeća, možemo veoma jednostavno i brzo sami izraditi hranilice. No, ne smijemo biti lijeni! Jednom kada počnemo hraniti ptice, trebamo nastaviti nadopunjavati hranilice redovito, kroz cijelu zimu, jer će ptice veoma brzo steći naviku vraćanja na naše hranilice i oslanjat će se na dostupnost hrane na tom mjestu. Bilo bi veoma neodgovorno od nas kada bismo im nakon nekog vremena, a posebno kada zapadne snijeg, uskratili hranu i jednostavno ih napustili.

Ljudi su počeli hraniti ptice zimi tek nedavno, mogli bismo reći. Prve zapise o hranjenju možemo pronaći unatrag svega dvjesto godina. Iako su ptice uspijevale preživjeti zime i same u prošlosti, današnjim „urbanim“ krilatim stanovnicima potrebna je mala pomoć za vrijeme oštrih i hladnih zima, kako bi manje vremena trošili na traženje hrane, a više na preživljavanje užurbanog gradskog načina života.

Stoga vas pozivamo u Zoološki vrt na kreativne radionice izrade hranilica za ptice! Pridružite nam se svaki vikend do kraja studenog, od 10 do 12 sati, izradite jednostavne i praktične hranilice te od naših edukatora saznajte sve što vas zanima o pticama stanaricama i  hranjenju ptica zimi.

NEKOLIKO SAVJETA

Donosimo vam i nekoliko savjeta kako se brinuti o našim pernatim prijateljima i hranilicama tijekom zime:

► Ne jede svaka ptica baš sve. Najbolje je malo proučiti koja ptica voli koju hranu, ali i napraviti više hranilica te svaku napuniti različitom vrstom hrane. Na taj način ćete izbjeći gužve na hranilicama i privući ćete više različitih vrsta.
 Jednom kada krenete s hranjenjem, ustrajte cijelu zimu! Ptice će se brzo naviknuti na dostupnost hrane u vašoj hranilici pa budite redoviti u punjenju!
 Naši pernati prijatelji su slatki i šareni, ali nisu baš pretjerano pažljivi što se higijene prostora tiče. Hranilice redovito čistite od izmeta i ostalih nečistoća. U protivnom privući ćete nametnike i štakore, a može se razviti i plijesan koja kod ptica jako brzo uzrokuje infekciju dišnih putova.
► Ako nemate iskustva, za prvu zimu izradite jednostavne hranilice i koristite lako dostupnu hranu koju možete nabaviti svugdje. Tako nećete imati veliki trošak jer, ne zaboravite, potrebno je puniti hranilice cijelu zimu.
► Izbjegavajte kruh, osobito svježi! Ptice se lako mogu predozirati šećerima koji se nalaze u kupovnim kruhovima, a od toga obole i uginu. Osim toga, kruh je najčešće i slan što uzrokuje dodatne probleme pticama. Ako im već dajete kruh, neka bude osušen, po mogućnosti sa sjemenkama. Pazite da nije pljesniv! Na kruh će se najčešće dolaziti vrapci, stoga je on idealan način kako ih maknuti s ostalih hranilica, budući da su dosta agresivni prema drugim pticama za vrijeme hranjenja.
► Ako je moguće, zaštitite svoje hranilice od kiše, snijega i vjetra. Ako nije moguće, onda očistite snijeg s hrane i pripazite da se ne uhvati plijesan i da nije mokra.
► Iako je hrana glavni problem pticama za vrijeme jakih zima, voda im je također potrebna. Ako padaju snijeg ili kiša ptice će se već snaći što se vode tiče. Problem nastaje ako su zime suhe ili prehladne pa se lokvice zamrznu. Ako vam je izvedivo, osigurajte ptičicama i vodu.
► Sjemenke i ostalu hranu nemojte stavljati u kućice za ptice, iako se vama to možda čini logično ili praktično. Kao što vjerojatno velika većina nas ne drži hladnjake i štednjake u spavaćim sobama, tako ni ptice ne vole praviti gnijezda na hrani. Kućice su za gniježđenje, a hranilice za hranjenje i takav raspored ptice najviše vole.

KAKVE SVE HRANILICE MOŽETE NAPRAVITI

Ovdje možete preuzeti informativni letak o hranilicama za ptice.

Razlikujemo nekoliko tipova hranilica, a najpoznatije su viseće hranilice. Za njihovu izradu možemo koristiti različite mreže ili plastične boce. U ovakve hranilice obično stavljamo različite sjemenke (orasi, lješnjaci, kikiriki, sjemenke bundeva, kukuruz, zob, proso, ječam i drugo). Sjemenke će privući različite vrste ptica: sjenice, zebe, crvendaće, brgljeze, popiće, vrapce, djetliće...

Drugi tip visećih hranilica su one s lojem. Različite sjemenke možete pomiješati s neslanom, nedimljenom goveđom mašću (lojem ili salom). Loj otopite, pomiješate sve sastojke, a kad se ohladi možete ga oblikovati u viseće kuglice ili puniti čepove koje ste prethodno zakucali na komad drvenog trupca. Loj je visokoenergetska hrana i ptice se njime rado hrane zimi jer zbog hladnoće trebaju više energije. Salo ili loj najčešće će privući sjenice i crvendaće.

Osim visećih možete napraviti i stolić za hranjenje. Visoki ili niski, svejedno je. Poželjno je natkriti ih i staviti ih izvan dohvata mačaka, ali i neželjenih gostiju poput štakora. Na stoliće za hranjenje najčešće stavljamo sjemenke. Ova vrsta hranilice privući će crvendaće, kosa, zebe, strnadice, vrabce, plavetne i velike sjenice.

Ako nemate prilike napraviti hranilicu, hranu uvijek možete rasuti po tlu. U tom slučaju birajte površinu na kojoj možete pratiti koliko je hrane pojedeno i redovito čistite jer sjemenke i druga hrana na tlu brzo propada.

NAJČEŠĆI GOSTI U VRTU


Plavetna sjenica (Parus caeruleus)                Veliki djetlić (Dendrocopos major)


Brgljez (Sitta europaea)                                  Obični vrabac (Passer domesticus)


Kos (Turdus merula)                                        Zeba (Fringilla coelebs)


Crvendać (Erithacus rubecula)                       Žuta strnadica (Emberiza citrinella)

 

Zoo, 21. studeni 2014.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA